За любителите на виното изгря еднa нова звезда на небосклона с изкушаващата напитка. Тя се казва "Бонония Естейт", а елегантните им и фини вина печелят все повече почитатели.

Как е започва всичко?

Избата обединява традициите на три века. Още през XIX в. на мястото, където сега се намира "Бонония Естейт", унгарецът Виктор Олингер създава една от най-старите пивоварни в България, а по-късно решава да я превърне във винарна. След 1989 г. тази част от страната не се развива с темповете на другите региони, но производството на вино остава традиционна част от живота на хората. XXI век настъпва с нова енергия и идеи и през 2010 г. семейство Йотови, вдъхновени от красивата и чиста природа, решават да станат част от възраждането на винарската индустрия в региона.

Философията на новия им проект е цялостен производствен цикъл - засаждане на нови лозя и изграждане на производствена база за превръщането им в божествената напитка. Собствените лозя и винарна им осигуряват пълен поглед върху всеки един процес - от отглеждането на гроздето до всеки детайл във винифицирането му, защото целта на семейството е не просто да прави вино, а да прави най-доброто възможно вино. Резултатът от усилията им е видим с невъоръжено око (или по-точно казано - небце) за всеки, който опита елегантните им и ефирни вина. Днес лозовите им масиви се простират на 1300 дка, а желанието на семейството е насажденията да достигнат до 1500 дка, в които да отглеждат разнообразни сортове. И като говорим за...

Сортовете

"Бонония Естейт" са фокусирани предимно върху белите лозя, които се чувстват много добре в региона и дават изключителни вина. Насажденията са Шардоне, Совиньон Блан, Траминер, Ризлинг, Мускат, Мускат Отонел, Пино ноар, Пино гри, Каберне Совиньон, Сира и др. Въпреки че постигат отлични вина с класическите сортове, амбициите на семейство Йотови са много по-големи:

"Лозята ни са разположени на самия бряг на Дунава и при нашия тероар и благоприятните климатични условия не е изненада, че вината от Шардоне, Совиньон Блан и Траминер ни се получават добре - споделя Аглика Йотова, която отговаря пряко за проекта - но също така правим и всичко възможно да възродим местните и характерни за региона сортове, като например Видинската Гъмза."

Винолюбителите не само в България, но и в чужбина оцениха заслужено резултатите, които избата постигна със сорта Гъмза, като виното се превърна в абсолютния пазарен хит на винарната. Насажденията с гъмза се простират на 45 дка, като се планира разширяване на масивите, за да може избата да отговори на голямото търсене, включително и от клиенти извън страната. Новата реколта ще включва и по-висок клас Гъмза Резерва. "Бонония" планира и засаждане на масиви с автентичен Врачански Мискет - още един легендарен, но почти забравен местен сорт, който избата иска да възроди.

Бъдещите планове и инвестиции в региона

Мечтата на семейство Йотови е не само да изградят една от най-добрите изби в Източна Европа, да възвърнат и затвърдят позициите на българското вино по света, но и да спомогнат за възраждането на Видинския регион. Една от техните максими е, че устойчив бизнес се гради и създава с мотивирани служители, затова осигуряват обучение и работа на местните хора, подпомагат развитието на паралелка "Лозарство" в Професионалната гимназия по селско стопанство в с. Дунавци и популяризират региона на община Видин.

Част от плановете им са свързани с развитието на местния туризъм - разширяване на избата с бутиков хотел в реставрирана сграда от XIX в. и впечатляващи гледки, ресторант, прекрасни градини, конен спорт, СПА, разходки с лодки по Дунав. Всички тези инициативи ги превръщат най-големия и амбициозен инвеститор във Видинския регион.

Вината

300 000 литра годишно в капацитетът на "Бониния Естейт", който все още не е достигнат.

"Държим на качеството много повече, отколкото на количеството - казва Аглика - Когато сме готови, ще достигнем и пълния си капацитет. На етапа, на който сме, за нас е важно да предложим висококачествен и надежден продукт за хората с оптимално съотношение цена/качество."

В портфолиото на избата присъстват четири марки: "Гомотарци" - името идва от село Гомотарци, до което са разположени лозовите масиви; "Истър" - серия от елегантни и висок клас вина, носеща името на долното течение на река Дунав; "У ля ля" - прочита на избата в стил провансалско Розе; и Резерва - това са червените вина, отлежавали в дъб.

Вкусните вина на "Бонония" можете да намерите в супермаркети като Metro, CBA, Hit, специализирани магазини за вино - "Каса Вино" и "Вино Оренда", както и в много от добрите ресторанти в София - "Щастливеца", SASA, "Мома", механа "Наше село", "Кара Иван", "Тополите" и др. На разположение е и техният онлайн магазин https://bononiaestate.com/products.

През 2019 избата планира да участва в повече изложения и да организира повече винени дегустации и презентации, за да даде възможност на по-голям брой хора да опитат вината ѝ.

"Генерално възнамеряваме да представим интересни и креативни дейности и кампании с цел ефективно повишаване на познаваемостта на вината ни, като сме заложили на умерената реклама, а не на агресивната и натрапчива. Не се стремим да ни има навсякъде и да сме видени от всички", разказва още Аглика Йотова.

Специфичният вкус и чистота на вината, изразяващ спецификата на региона, спечелиха вниманието на ценителите и направиха "Бонония Естейт" изгряващата звезда в българското винопроизводство.