Пролетната трапеза - празнична или не, не е пълна, ако на нея няма голяма купа свежа зелена салата с хрупкави репички и краставици. Независимо дали ще я сервирате към печено агнешко и дроб сарма за Гергьовден, или супа в обикновен понеделник, тя е това, което ни напомня, че пролетта е тук.

Когато купуват марули от магазина, малко хора могат да си представят какъв е пътят на салатата от оранжерията до рафтовете.

Добри Добрев е един от производителите на марули в България, благодарение на които в секцията за зеленчуци на Kaufland винаги ще откриете качествени и свежи продукти за салата. Веригата подкрепя българските производители и семейство Добреви са едни от дългогодишните им партньори. Те отглеждат сезонни зеленчуци на площ от 450 декара край град Раковски.

За да може да предложи качествени продукти на добра цена, Добри избира култури според сезона. През зимата в оранжериите му са подредени дълги редици с марули, тъй като те са студенолюбиви.

През лятото в оранжериите зреят краставици и домати - също сезонни, а не ранни, които изискват допълнително затопляне.

Благодарение на предварителните договори за изкупуване на продукцията, сключени с Kaufland, семейството може да се фокусира изцяло върху качеството на своята стока и да бъде спокойно за нейната реализация на пазара. Производството на фирмата е сертифицирано по международния стандарт Global G.A.P, а грижата за това всичко да е както трябва при отглеждането на културите, е в ръцете на екип от агрономи. Те проследяват процеса от начало до край и използват само чисти био препарати за обработка.

За да има цяла зима и цяла пролет свежи български марули в магазините на Kaufland, първите семенца се засаждат в края на август. След 35-40 дни разсадът вече е в оранжерията, а след още около 30 дни марулите са готови да потеглят към рафтовете и трапезата ви. Този процес се повтаря през цялата зима, като отделните партиди се застъпват.

Веднага след откъсването ѝ къдравата салата се охлажда в камери, за да се запази нейната свежест и да стигне прясна до ръцете на клиентите. По-нататък през целия ѝ път до магазина има строг контрол на качеството и съхранението.

Семейният бизнес е започнат преди много години от родителите на Добри, които закупуват 450 декара земя край Раковски, от които 180 декара са стъклени оранжерии. В началото оранжериите са в окаяно състояние, но постепенно и с дружни усилия семейството ги възстановява и започва да отглежда продукцията си в тях. Добри споделя, че децата му също понякога се включват в семейния бизнес.

Въпреки сериозните предизвикателства, според него в производството на зеленчуци в България има добра перспектива. Наблюденията му са, че все повече млади хора се запалват по тази дейност и причините не са само финансови. Работата е интересна и пълна с нови неща, които човек всеки ден научава, разказва Добри. Проследяването на растежа на едно растение от семенце до узрял плод е вълнуващо. Сравнява го с малко бебе, което посаждаш в оранжерията и след това наблюдаваш как расте и се развива всеки ден.

Любовта и грижата, която влагат в работата си Добри и семейството му, са част от причините в Kaufland винаги да откривате любимата си вкусна и качествена храна. Над 60 % от производителите, с които веригата работи, са български. Компанията развива устойчиво партньорство с тях и ги подкрепя в развитието и реализацията им на пазара, като в постоянния си асортимент Kaufland предлага близо 5000 родни продукта.


Материалът е изготвен с подкрепата на Kaufland.