В нощта на неделя срещу понеделник е 93-ото издание на наградите на Академията за кинематографическо изкуство и наука. Известни просто като "Оскар", статуетките са мерило за успех в киноиндустрията. А тази година българският интерес е ярко изразен заради Мария Бакалова.

Всички предложения на WINBET за тазгодишните награди на Американската академия за филмово изкуство и науки ще намерите в платформата winbet.bg -- > Секция Спорт -- > Специални -- > Шоубизнес.

При обявяване на номинациите медиите у нас бяха категорични, че статуетката в категорията "Най-добра поддържаща роля" няма как да не стане притежание на бургазлийката след участието ѝ в ролята на Тутар Сагдиев в продължението на пародията "Борат".

Само че в последния месец нещата се развиха главоломно в нейна вреда. Към момента WINBET дава коефициент 4.50 за триумф на Мария Бакалова. Това я нарежда втора, пред легендата Глен Клоуз (10.00), която все още не се е добирала до статуетката, Оливия Коулмън (17.00) и Аманда Сайфред (25.00). Но фаворит за спечелване на "Оскар"-а, при това със сериозен аванс (WINBET оценява шансовете й на 1.23) е корейката Ю-Джун Юн. И основните причини за това са две:

Първо, Ю спечели наградата BAFTA, давана от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, за ролята си в "Минари". А BAFTA в общи линии е добър индикатор за настроенията, тъй като в пет от предишните осем издания победителката в "Най-добра поддържаща роля" вдигна и "Оскар". И второ, през март случаите на насилие спрямо азиатци в САЩ бяха практически ежедневие. А тъй като в последните години гласуващите за "Оскар" държат да са политически коректни, това определено накланя везните в полза на Ю.

На базата на резултатите от BAFTA, за церемонията в неделя вечер не се вижда особена интрига в категориите "Най-добър филм" (WINBET дава 1.14 за "Земя на номади"), "Най-добра мъжка роля" (шансовете на покойния Чадуик Боузман са оценени на 1.07), "Най-добър режисьор" (1.04 за Клоуи Жао - "Земя на номади") и "Най-добър анимационен филм" (коефициентът на "За душата" е 1.04). Но за "Най-добра женска роля" битката ще е чудовищна и това всъщност е най-интригуващата надпревара.

Фаворит за статуетката е Кери Мълиган ("Обещаваща млада жена"), чиито шансове WINBET оценява на 2.25. Британката спечели "Наградата на критиците", както и премиите на кинофестивалите в Палм Спрингс и Санта Барбара. Но номинацията й за "Оскар" в тази категория идва след 12-годишна пауза. Вайола Дейвис е втори фаворит по коефициент (WINBET дава 3.00 за неин триумф в неделя) за ролята си в "Ма Рейни: Майката на блуса". Тя вече бе отличена в тази категория на наградите на Актьорската гилдия, а при на практика сигурната победа на Чадуик Боузман и двете статуетки за главни роли да отидат за един и същи филм е интересен сценарий. Това впрочем не се е случвало от 1998 г., когато Хелън Хънт и Джак Никълсън бяха отличени за "Колкото толкова". Предишната номинация на Дейвис за "Оскар", през 2011 г., завърши плачевно, а освен това тя се появява в във филма всичко на всичко за 26 минути и 41 секунди. За отбелязване е, че номинираните за поддържаща роля Мария Бакалова и Оливия Коулмън имат съответно 40 и 35 минути екранно време в своите продукции!

Всъщност, каквато е напоследък практиката при избори в САЩ, големият въпрос е: Ще бъде ли вотът расов? Ако да - шансовете на Дейвис срещу две бели конкурентки, които да разделят гласовете помежду си, нарастват. Но в същото време при триумф на Дейвис всички актьорски статуетки ще отидат при представители на малцинствата, което за мнозина членове на Академията няма да е добър сигнал.

Най-интересен е случаят с Франсис Макдормънд ("Земя на номади"), за която WINBET предлага коефициент 4.50. Неин триумф ще е трети в категорията след "Фарго" (1997 г.) и "Три билборда извън града" (2018 г.), като само Катрин Хепбърн в историята на наградите ще е с повече (четири). За ролята си в "Земя на номади" Макдорманд вече спечели BAFTA и "Златен глобус". Освен това тя е първата жена, получила в една година номинация за "Оскар" за "Най-добра женска роля" и "Най-добър продуцент", а Америка много обича подобни истории напоследък.

Така или иначе, в понеделник сутринта българско време, вече всичко ще е ясно, "Оскарите" за толкова бурната, различна, шашава 2020 г. ще преминат в историята и ще чакаме следващата церемония през пролетта на 2022 г. Шоуто трябва да продължи.

 

*Коефициентите са валидни към 5:00 ч. на 21 април. За актуалните коефициенти, моля посетете winbet.bg.