* съдържание на Smartbio

Иска ни се да мислим, че коронавирусът е минало. С него обаче, се връщат и всички излизания с приятели, пътувания както до различни кътчета на България, така и в чужбина. Идват нови празници, а с тях и събирания със семействата ни. А да не забравяме, че наближава и летния сезон.

Хората вече се връщат присъствено на работните си места и това до голяма степен предизвиква страх и стрес у тях и може би донякъде е нормално това да е така.

Какво е нужно да знаем за стреса и от какво можем да се озовем в този така неприятен капан?

Двупосочната връзка черва- мозък и влиянието на храносмилането на върху поведението и обратно, е добре проучена във връзка с подготвителната фаза на храносмилането, Известна е и способността на емоционалния стрес да нарушава храносмилателните функции. Въпреки това, невролозите наскоро разработиха точните инструменти, с които да разкрият връзките между физиологията на червата и мозъчната функция, да определят как те функционират при нормални и стресови условия и каква е ролята на състава на микробиома в червата за нормалната работа на нервната ни система

Система за комуникация между червата и мозъка не само осигурява правилното поддържане на стомашно-чревните функции в подкрепа на поведението и физиологичните процеси, но и позволява обратната връзка от червата да оказва дълбоко въздействие върху настроението, мотивираното поведение и висшите когнитивни функции.

Връзката черва-мозък е сложна и многопосочна:

• Аферентни и еферентни нервни пътища

• двупосочни невроендокринни сигнали

• модулация на чревните сензорно-моторни рефлекси

• ентероендокринни сигнали

• имунна активация

Тези процеси осигуряват връзката между чревните функции и емоционалните и когнитивните прояви. Чревната флора е този компонент, който потенциално може да повлияе на всички тези невро-имуно-ендокринни пътища, като поддържа нормална чревна пропускливост.

А това се осъществява от пробиотичните бактерии, които нормално живеят в червата.

Стресът и микробиомът

Начинът, по който реагираме на стреса и му се поддаваме е напълно индивидуален при всеки един. Това се дължи както на генетични фактори, така и на факторите на околната среда, особено с експозиции в ранния живот, които могат да променят изграждането и функционирането на централните невронни вериги в процеса на развитие. Интригуващо е, че става все по-ясно, че бактериите са необходими за нормалното развитие на мозъка и мозъчната функция. Доказано е, че процеси, свързани с невропластичността в мозъка на възрастните и неврогенеза се регулират от микробиотата. Подобни открития допринесоха за промяна на парадигмата в неврологията и психиатрията. И връзката им с храносмилането.

Ключов въпрос в тази област е дали леченията, насочени към връзката черва-мозък, могат да имат ползи при разстройства, свързани със стреса. За тази цел няколко проучвания показват, че диетите, които променят микробиотата и пробиотиците, като балансират съотношението добри/лоши бактерии, могат да намалят свързаното със стреса неблагоприятно влияние върху функцията на мозъка. За това ние днес ви предлагаме начин, по който да се преборите с последиците от повишените нива на психическо напрежение.

Пробиотик Розабиотика

Розабиотика - пробиотик с натурални съставки, извлечени от българската природа. Известно е, че ние сме благословени с почва като нашата и българското розово масло е едно от нещата, за които би трябвало да сме благодарни, че се отглежда на наша територия.

Розабиотика е създаден от два компонента - българското розово масло и най-българският пробиотик Lactobacillus bulgaricus. Толкова естествени ползи само в една таблетка.

Доказано е, че по-ефективно е въздействието на са субстанции произхождащи от териториалните области на месторождението на индивида. Те генетично са най-съвместими с неговата имунна и генна структура и използването им води до по-добър ефект.

За какво помага?

Проучване на Saleh et al от 2010 година установява, че 1.5 ml от 5 mg/ml българско розово масло може да изчисти > 90 % от DPPH радикали. Резултатите са категорични, че антиоксидантния ефект на Розовото масло е по-висок от този на антиоксидантния стандарт витамин E.

Затова розовото масло може да подпомогне клетките да се справят с оксидативния стрес, който е част от негативното влияние на околната среда върху човешкия организъм

Приемът на Lactobacillus bulgaricus стимулира увеличаване броя на полезните бактерии. Това дава възможност организмът да неутрализира лошите бактерии и спомага за благоприятно повлияване върху поведението и проявите на тревожност и стрес. Балансирането на микробиома подпомага функцията на мозъка и центровете на емоции при здрави индивиди. Освен това по естествен начин модулира поведенческите прояви на стрес и депресия. Когато комбинираме българското розово масло и Lactobacillus bulgaricus, увеличаваме способностите на организма естествено да се справи с напрежението и да повиши общото самочувствие.