Когато у дома коледната елха огрява семейния уют, украсата е прилежно подредена, а децата тичат със своите нови подаръци, разбираме че са настъпили онези най-чакани и любими моменти от цялата година. И когато сме се събрали с близки и роднини на коледната трапеза, винаги можем да направим този празник още по-хубав, че дори и още по-вкусен, когато споделим за блажена дегустация някой деликатес, който самите ние сме си приготвили.

Няма какво да се лъжем, традициите у нас повеляват покрай коледните празници, домакините да нарушат семейната идилия и да отскочат за кратко до своите производствени цехове (мазета или тавански помещения), за да се завърнат с тазгодишното родно производство - суджуци, луканки, туршии, пивки червени или бели вина, които винаги отрупат щедро ръцете на добре подготвения домакин. Но кое онова мезенце, което всички гости толкова много тачат и ценят от сърце? Разбира се, всеки си има своите предпочитания, но всички можем да се съгласим, че сушената пастърма от свинско контрафиле винаги получава едни от най-възторжените овации.

Изпипаните майстори на това божествено мезенце си имат своите тайни съставки и рецепти. Ние няма да се опитваме да разгадаваме мистичния вкус на тези деликатесни изобретатели, а ще споделим с вас една практична и достойна за уважение рецепта за сушена пастърма от свинско контрафиле.

Започваме от подбора на месото. За получаването на одобрителни оценки от всички опитващи покрай коледните празници, е хубаво да заложим на качествено и свежо месо за нашето деликатесно изобретение. Тази седмица в магазините на Lidl, можете да откриете прясно свинско контрафиле, което ще впечатли вашите гости не само с невероятния си вкус, но и с достъпната си цена. След като сме избрали подходящия продукт за нашата рецепта, първото и най-важно нещо, което трябва да направим, е да премахнем добре всички жили от прекрасното свинско контрафиле. Тази процедура се прилага, за да няма намръщени погледи, когато вашите дегустатори опитват от направеното с толкова много любов и желание, сушено месо.

След това измиваме и нарязваме нашия месен продукт и го поставяме в тава, като му правим "легло" от морска сол и количество вода толкова, че да го покрие. И тук идва най-важният момент от приготвянето на сушената пастърма, а именно да се заредите с търпение и време. Оставяте покрито месо с вода и морска сол да престои така между 8-10 часа - това е техниката за осоляване, По време на този изчакващ период е препоръчително да смените водата на свинското контрафиле поне веднъж - това само ще затвърди невероятния краен вкус на вашия домашно приготвен деликатес.

След изтичане на осоляващия период, изваждаме месото от тавата, за да го измием и подсушим добре - тук е важно да премахнем изцяло всички остатъци от морската сол, за да не се пресоли прекалено все още прясната пастърма. Сега идва ред да поставим на кулинарния тезгях нашите най-предпочитани и любими подправки, с които добре да овкусим свинския деликатес. За нашата рецепта ще използваме пушен червен и черен пипер, сминдух и чубрица, като вие имате пълната свобода да използвате всички други подправки, които са ви най-вкусни. След това започваме да овалваме смело и щедро с нашата билкова смес всички нарязани свински контрафиленца.

За да можем да получим елегантна и представителна сушена пастърма, трябва да поставим тежест върху нейните добре напоени с подправки парчета. Това може да стане като използваме дървени дъски, на които нареждаме домашно приготвения продукт. Върху него поставяме друга дъска с тежест и изчакваме така около 10 часа, за да премахнем всички течности от месото и то да може вече да започне да се суши.

И след като вече сме готови за изсушителния процес, поставяме нашата пастърма на студено и проветриво място, като отново трябва да отделим време (около 5-6 дни), преди да можем да извадим готовия домашен продукт. За финал трябва да знаем, че такъв деликатес се реже на тънки парченца - че чак да прозират, подреждат се прилежно в красива чиния и се поднасят с много любов и старание на коледната трапеза!