Кое е вкусното мезенце, което допълва апетитно коледната трапеза?
Когато у дома коледната елха огрява семейния уют, украсата е прилежно подредена, а децата тичат със своите нови подаръци, разбираме че са настъпили онези най-чакани и любими моменти от цялата година. И когато сме се събрали с близки и роднини на коледната трапеза, винаги можем да направим този празник още по-хубав, че дори и още по-вкусен, когато споделим за блажена дегустация някой деликатес, който самите ние сме си приготвили.
Няма какво да се лъжем, традициите у нас повеляват покрай коледните празници, домакините да нарушат семейната идилия и да отскочат за кратко до своите производствени цехове (мазета или тавански помещения), за да се завърнат с тазгодишното родно производство - суджуци, луканки, туршии, пивки червени или бели вина, които винаги отрупат щедро ръцете на добре подготвения домакин. Но кое онова мезенце, което всички гости толкова много тачат и ценят от сърце? Разбира се, всеки си има своите предпочитания, но всички можем да се съгласим, че сушената пастърма от свинско контрафиле винаги получава едни от най-възторжените овации.
Изпипаните майстори на това божествено мезенце си имат своите тайни съставки и рецепти. Ние няма да се опитваме да разгадаваме мистичния вкус на тези деликатесни изобретатели, а ще споделим с вас една практична и достойна за уважение рецепта за сушена пастърма от свинско контрафиле.
Започваме от подбора на месото. За получаването на одобрителни оценки от всички опитващи покрай коледните празници, е хубаво да заложим на качествено и свежо месо за нашето деликатесно изобретение. Тази седмица в магазините на Lidl, можете да откриете прясно свинско контрафиле, което ще впечатли вашите гости не само с невероятния си вкус, но и с достъпната си цена. След като сме избрали подходящия продукт за нашата рецепта, първото и най-важно нещо, което трябва да направим, е да премахнем добре всички жили от прекрасното свинско контрафиле. Тази процедура се прилага, за да няма намръщени погледи, когато вашите дегустатори опитват от направеното с толкова много любов и желание, сушено месо.
След това измиваме и нарязваме нашия месен продукт и го поставяме в тава, като му правим "легло" от морска сол и количество вода толкова, че да го покрие. И тук идва най-важният момент от приготвянето на сушената пастърма, а именно да се заредите с търпение и време. Оставяте покрито месо с вода и морска сол да престои така между 8-10 часа - това е техниката за осоляване, По време на този изчакващ период е препоръчително да смените водата на свинското контрафиле поне веднъж - това само ще затвърди невероятния краен вкус на вашия домашно приготвен деликатес.
След изтичане на осоляващия период, изваждаме месото от тавата, за да го измием и подсушим добре - тук е важно да премахнем изцяло всички остатъци от морската сол, за да не се пресоли прекалено все още прясната пастърма. Сега идва ред да поставим на кулинарния тезгях нашите най-предпочитани и любими подправки, с които добре да овкусим свинския деликатес. За нашата рецепта ще използваме пушен червен и черен пипер, сминдух и чубрица, като вие имате пълната свобода да използвате всички други подправки, които са ви най-вкусни. След това започваме да овалваме смело и щедро с нашата билкова смес всички нарязани свински контрафиленца.
За да можем да получим елегантна и представителна сушена пастърма, трябва да поставим тежест върху нейните добре напоени с подправки парчета. Това може да стане като използваме дървени дъски, на които нареждаме домашно приготвения продукт. Върху него поставяме друга дъска с тежест и изчакваме така около 10 часа, за да премахнем всички течности от месото и то да може вече да започне да се суши.
И след като вече сме готови за изсушителния процес, поставяме нашата пастърма на студено и проветриво място, като отново трябва да отделим време (около 5-6 дни), преди да можем да извадим готовия домашен продукт. За финал трябва да знаем, че такъв деликатес се реже на тънки парченца - че чак да прозират, подреждат се прилежно в красива чиния и се поднасят с много любов и старание на коледната трапеза!
НАЙ
Излязоха шокиращи данни от аутопсията на Джийн Хекман
Любомира Башева потвърди бременността си
Актьорът, изиграл Рон Уизли във филмите за Хари Потър, стана баща за втори път
Меган иска Бионсе и Тейлър Суифт в новия си подкаст, но "никой не си вдига телефона"
Започва съдебният процес за въоръжения грабеж на Ким Кардашиян
Излязоха шокиращи данни от аутопсията на Джийн Хекман
Меган иска Бионсе и Тейлър Суифт в новия си подкаст, но "никой не си вдига телефона"
Любомира Башева потвърди бременността си
Актьорът, изиграл Рон Уизли във филмите за Хари Потър, стана баща за втори път
Започва съдебният процес за въоръжения грабеж на Ким Кардашиян