Всички ние знаем много добре, че килимите у дома трябва да се перат регулярно за да си спестим тяхното захабяване, развъждането на акари и неприятните миризми. Дали, обаче, знаем каква е препоръчителната честота, при условие, че всички ние имаме различни навици и начин на живот?

Точно така, именно начинът на живот и нашето ежедневие са основните фактори, по които трябва да се ръководим за да определим подходящата честота на пране. А ето и кои са основните моменти, на които трябва да се обърне повече внимание.

Има ли пушачи в жилището

Ако в едно жилище има пушачи, добре е да перете килимите поне веднъж на 6 месеца, тъй като миризмата на цигари е много неприятна, а нейното натрупване има свойството да се засилва с времето, превръщайки се в проблем не само за помещението, в което се пуши, но и за останалите стаи.

Намира ли се килима на по-критично място

Килими, които са разположени на критични места изискват по-често пране. Например онези, които са до входната врата, съвсем естествено, понасят по-голямо замърсяване.

Тези до банята, от своя страна, обикновено задържат повече влага при влизане и излизане от помещението. В този случай е препоръчително да перете килима на всеки 4 до 6 месеца.

Има ли домашни любимци в къщата

Къщи и апартаменти, в които има домашни любимци, килимите трябва да се перат по-често, тъй като съществува повишен риск от развъждане на акари и от поява на лоша миризма. Животните обичат да се търкалят по пода, при което в жилището се акумулира силна миризма.

Освен това, козината по пода е проблем. Именно тя е причина за развъждането на повече акари, а те, от своя страна, са катализатор за поява на астматични и алергични пристъпи при хора, които по принцип имат тези проблеми. Ако в жилището има домашно животно, препоръчителната честота за пране е между 4 и 6 месеца.

Влиза ли се с обувки

Влизането в жилището с обувки предполага, че трябва не само да перете килимите редовно, но и да ги давате на фирма, която да се заема с тази задача професионално (разгледайте предложенията на TeamClean.bg).

Жилищата, в които хората влизат вътре с обувки, изискват доста по-голяма поддръжка, което от своя страна води до повече разходи и повече инвестирано време. В този случай килимите трябва да се перат поне на 6 месеца, ако не и по-често.


 Рекламен материал.