Антимикробната резистентност (АМР) е заплаха за човешкото здраве с огромния си ефект върху заболеваемостта, смъртните случаи, продължителността на болничния престой и разходите за здравеопазване.

АМР възниква, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите се променят с течение на времето и вече не реагират на лекарства, което прави инфекциите по-трудни за овладяване и увеличава риска от разпространение на болестта, тежко заболяване и смърт.

Източник: pexels.com

В резултат на антимикробната резистентност, антибиотиците и другите антимикробни лекарства стават неефективни и инфекциите са все по-трудни или невъзможни за лечение.

АМР е причина за около 1,27 милиона смъртни случая през 2019 г., алармира Световната здравна организация.

Научен доклад от октомври 2022 г., посветен на антимикробната резистентност в Европа, публикуван в медицинското списание "The Lancet", сочи, че в България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици Ешерихия коли и Клебсиела Пневмония.

"Резистентността към пеницилин на Стрептококус Пневмония се е качила от 12% през 2020 г. на 17% през 2021 г. 70% от ентерококите са резистентни на гентамицин, 80% са резистентни на левофлоксацин, 94% са резистентни на ампицилин. Има резистентност дори към антибиотици, които са резервен вариант за лечение.", сподели проф. Ива Христова, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод Световната седмица за осведоменост за отговорното прилагане на антибиотиците (18 - 24 ноември).

Това е причината СЗО да призовава за повече осведоменост за антимикробната резистентност и разумно предписване и прием на антибиотичните препарати, а учените да търсят активно техни ефективни алтернативи.

Кога и как да приемаме антибиотици?

Интелигентният прием на антибиотици не само ще подпомогне лечението ни, а и ще ни предпази от развитие на антибиотична резистентност.

Приемайте антибиотици САМО ако имате нужда от тях.

Антибиотиците лекуват САМО определени инфекции, причинени от бактерии, като например стрептококова инфекция в гърлото, магарешка кашлица (Коклюш), инфекция на пикочните пътища.

Антибиотиците НЕ въздействат върху вируси, като тези, които причиняват настинка и хрема, дори ако слузта е гъста, жълта или зелена; повечето болки в гърлото (с изключение на стрептококова инфекция), грип, COVID-19 и много от бронхитите.

Източник: pexels.com

Антибиотиците НЕ СА необходими за някои често срещани бактериални инфекции, като инфекции на синусите и някои ушни инфекции.

Приемането на антибиотици, когато не са необходими, няма да помогне, но страничните им ефекти могат да причинят вреда.

Попитайте лекаря си кое е най-доброто лечение за вас и не си самопредписвайте антибиотици, особено без необходимите медицински изследвания.

Когато са ви предписани, приемайте антибиотиците точно, според указанието на лекаря! Не скъсявайте периода на прием, дори да се чувствате по-добре!

Имат ли алтернатива антибиотиците?

Чували ли сте за "естествения заместител" на антибиотичното лечение, Пеларгониум (Pelargonium sidoides) или Африкански здравец, близък роднина на Мушкатото?

Източник: Натурпродукт

Южноафриканската билка, която се използва от векове за лечение на заболявания на дихателните пътища, намери своето място в европейските лаборатории.

Нови химични, фармакологични и клинични изследвания на патентован екстракт от растението EPs® 7630 доказват неговото антимикробно, антивирусно, мукоцилиарно и имуномодулиращо действие и ефикасност при редица инфекции на дихателните пътища, като бронхит, синузит, грип А (H1N1, H3N2), респираторно синцитиален вирус, човешки коронавирус, пара-инфлуенца вирус и коксаки вирус.

В клинично изследване д-р Лий Голдман, декан на Факултетите по здравни науки и медицина и изпълнителен директор на Медицинския център на Колумбийския университет, споделя, че Пеларгониум "Вероятно е най-добрата билка за бронхит, тъй като подобрява не само кашлицата, но и другите симптоми, които обикновено придружават епизод на остър бронхит, като главоболие, треска, умора и масивна хрема, най-вероятно поради ефикасността си срещу основните патофизиология на бронхит".

Източник: pexels.com

В научната си публикация д-р Голдман посочва, че растителни лекарствени продукти с екстракт от Пеларгониум могат да са от полза за реактивни дихателни пътища, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), инфекции на горните дихателни пътища, фарингит, остър синузит, остър бронхит и за подсилване на имунната функция.

Антимикробната резистентност е глобална заплаха за здравето и учените търсят алтернативи на антибиотичните препарати.

С научно доказаните си ефекти за повлияване на инфекции на горните дихателни пътища и остри вирусни и бактериални инфекции, растителните лекарствени продукти с екстракт от Пеларгониум EPs® 7630 предоставят безопасна и ефикасна подкрепа за организма за справяне с респираторни инфекции и подсилване на имунната система.

Източник: Натурпродукт

 

Попитайте фармацевта си за растителен лекарствен продукт с Пеларгониум EPs® 7630.


 Източници:

  • World Antimicrobial Awareness Week, 18 - 24 November 2022, who.int
  • В България има най-високата смъртност от тотално резистентни на антибиотици бактерии, portalnapacienta.bg
  • The burden of bacterial antimicrobial resistance in the WHO European region in 2019: a cross-country systematic analysis, thelancet.com
  • Antibiotic Do"s & Don"ts, cdc.gov
  • Pelargonium Sidoides, sciencedirect.com
  • Herbal treatment (Pelargonium) for chest infections, southampton.ac.uk
  • Antimicrobial, Antiviral and Immunomodulatory Activity Studies of Pelargonium sidoides (EPs® 7630) in the Context of Health Promotion, mdpi.com
  • Проучване върху влиянието на EPS 7630, фитотерапевтичен лекарствен препарат от Pelargonium Sidoides (пеларгониум сидоидес) върху репликацията на широк панел от респираторни вируси, naturprodukt.bg

Материалът е предоставен от Натурпродукт.