В последно време темата за прием на колаген, като добавка към нашата диета, е все по-актуална. Причините за това са няколко. От една страна, колагенът адресира един изключително наболял проблем, в най-истинския смисъл на думата - артрозна болест, известна и като остеоартроза. Това е състояние, което рано или късно застига нашите стави, а проблемът е наистина голям, когато се случва в твърде млада възраст и/или прогресира много бързо. Като всяка механична система, нашите стави подлежат на износване, вследствие на триенето. Гладките ставни хрущяли и синовиалната течност спомагат то да бъде сведено до минимум. Различни рискови фактори обаче могат да ускорят увреждането на ставните повърхности и това води до асептично (без инфекция) възпаление, което предизвиква болка и скованост.

Друг проблем е самата физиология на ставните хрущяли - те не притежават собствени кръвоносни съдове и разчитат на синовиалната течност за доставка на кислород и хранителни вещества. Това означава, че процесите на изграждане на нови клетки и регенериране на наранените хрущяли са много бавни и трудни. Показател за последното е честотата на радикалните оперативни интервенции (ставно протезиране) в световен мащаб, по повод на напреднали артрозни изменения. Застаряването на населението също е фактор, който само засилва тази тенденция.

В този ред на мисли, да се говори за чудодейни ефекти, за мигновено елиминиране на симптоми, присъстващи с години или да се обещава на хората, че с помощта на даден продукт, ставите им ще станат точно каквито са били в разцвета на силите и младостта им е меко казано неетично.

Истината е, че грижата за ставите е много комплексен и труден процес, който изисква постоянство. На първо място, трябва да осигуряваме адекватно количество физическа активност - без никакви претоварвания, но да не забравяме, че обездвижването също води до повишен риск от ставни увреждания и болка! Активността трябва да бъде съобразена с възрастта, пола, физиологичните особености на всеки от нас и по възможност да е свързана с някаква приятна за дадения човек дейност. Избягването на рискови фактори, като например затлъстяване, както и правилният хранителен режим за осигуряване на необходимите хранителни вещества в адекватни количества, също са особено важни.

Вероятно част от вас си мислят, че ако приемът на колаген през устата беше толкова полезен за ставите, вероятно хора, които консумират животински продукти с високо съдържание на колаген, биха имали по-здрави стави, а знаем, че това не е непременно така. Обяснението за този феномен се крие в химичната структура на колагеновата молекула. Тя е доста голяма и изградена от три полипептидни вериги, които са оплетени една в друга. При прием с храната, колагенът се разгражда от нашите храносмилателни ензими до фрагменти с различна големина и част от него бива усвоен през червата. Разбира се, една част се отделя от организма, без да може да се резорбира, а една друга част от усвоеното количество няма да може адекватно да подпомогне метаболизма на ставния хрущял. Поради тези особености, до към края на 20-и век се смяташе, че приемът на колаген не би могъл да има ефект при артроза. Промяната идва от данните, които се натрупват от проучвания с т. нар. хидролизиран колаген. Той е подложен на строго лабораторно-контролирана ензимна хидролиза, която създава фрагменти с точно определена молекулна маса. Установено е, че колагенови пептиди с молекулна маса около 3 килодалтона имат най-силно изразен ефект по отношение подпомагане хрущялния метаболизъм. Именно такъв тип колаген в течна форма се съдържа в Допелхерц® систем Колаген 11000. Допелхерц® систем Колаген 11000 е немски продукт на Куайсер Фарма - компания със 120-годишни традиции и представена в над 50 страни в света. Продуктите на Допелхерц® се радват на огромна познаваемост и доверие в Германия и държат дял от около 30% от немския пазар на хранителни добавки! В България Допелхерц® систем Колаген 11000 бе въведен през 2015 г. и още през следващата 2016 получи приз "Хранителна добавка на годината", присъден от Българския фармацевтичен съюз. За последните три години - от 2017 до 2019 г. това е най-продаваният течен колаген в България. Освен 11 000 милиграма течен хидролизиран колаген всяка доза включва още хондроитин, витамини С и D и микроелементите мед и селен. Обратната връзка за този продукт от лекари, фармацевти, физиотерапевти и най-вече - потребители е почти изцяло еднозначна, в общия случай, който го е пробвал, обикновено е достатъчно доволен от ефекта, за да си вземе пак.

С оглед на казаното по-горе, отново бихме искали да припомним, че грижата за ставите е постоянен процес. Най-добре би било мерки да се вземат възможно по-рано, защото профилактиката днес не просто струва по-малко от лечението утре, но е и винаги по-ефективна.

Ето мненията на опитни и признати лекари в сферата на ортопедията и травматологията:

д-р Мариян Добрев ортопед-травматолог в МБАЛ "Света София" и лекар на националния юношески отбор по футбол:

"За професионалните футболисти здравето е изключително ценно, затова съм особено внимателен в подбора на продукти с които работя. Допелхерц Колаген 11.000 е качествен немски продукт за грижа за ставите и профилактика на спортни травми, от чиито ефект съм много доволен."

д-р Константин Павлов - спортен лекар на ПФК Локомотив Пловдив:

"Спортните травми са голям проблем както за професионалния спорт, така и за редовно трениращите аматьори, особено сега, когато се възобновяват тренировките и физическите активности след период на пауза. От съществено значение е да осигурим навременна грижа и профилактика на опорно-двигателния апарат, за което разчитам на ефективни продукти, доказали се с времето. Такъв продукт, който използвам от години, е Допелхерц Колаген 11.000."

 

*Рекламна публикация