За всички представители на зодия Телец рутината е много важно нещо. Тя ни дава спокойствие, подрежда хаоса около нас и ни прави стабилни. Затова и много обичаме традициите, защото, макар и някои от тях да се случват само веднъж годишно по конкретен повод, самото очакване също ни носи спокойствие. А и традициите сами по себе си са нещо прекрасно, което трябва да се уважава, особено ако са зародени, докато сме били деца.

Именно такава прекрасна традиция, която имахме в моето семейство, е децата да пишат писмо до Дядо Коледа. И представете си колко бях благодарен на родителите ми, които всяка година предлагаха услугите си лично да предадат писмото на белобрадия старец. Разбира се, тогава още бях очарован от магията на Дядо Коледа и за мен тази традиция беше понякога дори по-очаквана от рождените ми дни. Самата идея, че отделям време, за да помисля какво искам, да го разкажа в писмо до Дядо Коледа, да се постарая да бъде красиво и добре написано и накрая да знам, че всичко, за което съм мечтал, ще мога да открия под елхата, бе толкова вдъхновяваща. Е, не винаги получавах едно към едно това, което надлежно бях описал в писмото, но той някак си винаги успяваше да налучка какво друго би ме зарадвало, ако това, за което мечтая, джуджетата не са успели да изработят.

Пишейки тези редове, се потапям в онези мигове отново. Седнал на бюрото, около мен разпръснати всичките ми шарени моливи и флумастери, няколко листа за чернова (все пак съм дете на учителка) и куп фантазии, коя от коя по-голяма и по-странна. Така можех да прекарам часове, улисан в моята собствена магия. Но често, особено когато бях много малък, молех родителите ми за помощ, особено с правописа на по-сложните думи. Тук е моментът да си призная, че именно такива прекрасни мигове с моите родители са ме изградили като човек сега. Защото, докато ние изготвяхме това писмо, не само описвахме желанията ми, но най-вече прекарвахме пълноценно време заедно, през което коментирахме много други неща и ставаше истински приятно преживяване за цялото семейство. Особено когато майка ми се бе погрижила, уж случайно, точно тогава да е приготвила от любимия ми сладкиш с вишни, по рецепта на баба ми, с която пък имахме наши си, различни традиции.

Всичко това, разбира се, по един или друг начин остана в миналото, след като пораснах. Но взех с мен прекрасните топли спомени, миговете, прекарани с родителите ми и брат ми, както и изграждането ми като човек със стабилни семейни основи, които да използвам при създаването на моето семейство като вече пораснало дете. И можете да се досетите каква изненада бе за мен като тази седмица, изпълнявайки още една любима традиция - да разглеждам седмичната брошура на Lidl, видях, че от "моя" магазин са решили да припомнят тази леко позабравена от днешното поколение традиция - писането на писмо до Дядо Коледа. И не само ни напомнят, но дори са работили с известната и обичана от много деца, а и не само, илюстраторка Евгения Войнова. Тя е сътворила една истински прелестна коледна картина, която до голяма степен описва моите детски представи как белобрадият старец чете писмото ми и се подготвя да ми донесе така желаните подаръци (винаги му давах няколко варианта, от които да си избере, защото исках да знам, че ще получа точно това, което искам; нали споменах, че съм Телец). Търсейки да разбера малко повече за авторката открих един цитат от нея, който не мога да не споделя с вас: "Коледа има аромат на семейство. А писмото до Дядо Коледа ухае на сбъдната детска мечта... Споделете време заедно, за да напишете писмо до Дядо Коледа. В замяна ще получите най-чистата радост. Щастлива и ароматна Коледа!"

Не знам за вас, но всичко това ме кара, въпреки че нямам свои деца, да седна и напиша едно писмо на Дядо Коледа, ей така, за традицията, за живите спомени от прекрасното ми детство и за всички онези уникални коледни мигове, които ни предстоят. А ако до вас не е достигнала брошурата, спокойно можете да свалите писмото от сайта на Lidl и да го разпечатате у дома или в близката книжарничка - цветно и шарено като детския свят. Весела Коледа на всички и знайте, че във всяко дете живее едно малко Телче, което искрено цени споделените мигове с родителите и изграждането на семейни традиции, дори и да не ви го показва.

*съдържание на Lidl