Въпреки че днес всеки има часовник на своя телефон, носенето на ръчни мъжки часовници продължава да вдъхва усещане за стабилност и стил и може изцяло да промени имиджа на мъжа. Часовниците обаче, освен че са различни на външен вид, имат и различно устройство.

Спорът за това кои са по-добри - кварцовите или механичните мъжки часовници, е наистина много стар. Тук няма да вземаме страна по него, а просто ще поговорим за основните разлики между двата вида.

Устройство и работа на механичните мъжки часовници

Първите часовници са били механични и този начин на работа се използва вече цели 7 века, въпреки сложността на устройството му. Всъщност един такъв часовник може да включва между 100 и 1 000 части!

снимка: iStock

Това е класическият тип часовник, който всички добре познаваме. Обикновено той съдържа четири основни механизма:

  • Захранване - пружината, която трябва да бъде навита и при развиването си захранва цялото устройство с енергия,
  • Трансмисия - поредицата от зъбни колела и механизми, която използва енергията от пружината и я предава на стрелките, за да ги задвижи,
  • Разпределение и регулиране - заедно те отговарят за скоростта, с която се движат стрелките. Това на практика означава, че те отговарят за точността на часовника.

Плюсове и минуси на механичните часовници

Един от основните плюсове на този вид мъжки часовници е, че малката стрелка се върти по-плавно от тази при кварцовите. Тя се премества от 6 до 8 пъти в секунда и това ѝ придава приятно за очите плъзгащо движение. Разбира се, този механизъм носи в себе си майсторство, усъвършенствано векове наред.

Един от най-големите минуси на механичните часовници е, че имат нужда от редовна поддръжка. Без значение дали ги навивате на ръка, или са автоматични, след около 3 години маслата в тях ще се изчерпят и ще има нужда да се подновят. Освен това частите им са по-крехки. Обикновено с едно навиване може да изкарате около едно денонощие, но някои модели могат да издържат и 2-3 дни. И накрая, механичните мъжки часовници не са толкова точни, колкото кварцовите. Отклонението в точността на швейцарските и японските часовници не е регламентирано, но може да стигне до +/- 12 секунди на ден.

Кварцови мъжки часовници

Кварцовите механизми се появяват през 1969 г. и имат доста по-просто устройство. Под капака им има кварцов кристал, електронна платка и батерия. Съдържат общо около 14 части, без никакви зъбни колелца или пружини.

снимка: iStock

Плюсове и минуси на кварцовите часовници

Един от най-големите плюсове на кварцовите часовници е точността им. Дори да изберете някой от най-евтините модели, можете да разчитате на изоставане или напредване само с до 1 секунда дневно. Поддръжката също е изключително неангажираща - просто трябва да сменяте батерията веднъж на всеки 2 до 5 години. Ако часовникът Ви е водоустойчив, добре е батерията да се смени от професионалист, за да сте сигурни, че тази опция отново ще бъде на ниво - той може добре да запечата отново корпуса и да тества как часовникът работи под налягане. И не на последно място, по-малкото части означават по-малък шанс за увреждане и по-добра устойчивост на удари. Минусите тук се отчитат по-скоро от ценителите, които не харесват тази "нова" мода, нито пък рязкото отскачане на стрелката от секунда на секунда.

 

* съдържание на eMag