"Готов съм да вървя нагоре, но не се страхувам да сляза надолу." Това, наред с още много откровения, разкри Лео Бианки по време на Е-Академия на издателство Клет, където разказа повече за живота си и своя път, както и какъв всъщност е ключът към успешното личностно и кариерно развитие според него.

Преживял много върхове и падения още в ранна възраст, италианецът, който от години живее в България, смята, че ролята на учителя е ключова за изграждането характера на младите хора. Според него родителите и учителите трябва да балансират възпитателната си функция помежду си и както учителите не се месят у дома, така и родителите трябва да оставят на учителите възможността да имат активна роля във възпитанието на децата, когато са в училище.

Самият Лео сподели, че през ученическите му години не е имало фигура в живота му, която да го насочва и да му показва правилния път, което е и причината за част от грешките, които е допускал. Радва се обаче, че е успял да се справи с тях, да надмогне себе си и да тръгне в посока, която да му даде добра основа и да изгради у него силен характер.

Образованието у нас

По време на лекцията Лео сподели наблюденията си относно качеството на образованието в България и разказа колко е доволен като родител от работата на учителите у нас. Според него, учениците днес са изправени пред огромно предизвикателство, свързано с дистанционното обучение, но вярва, че именно отдадеността на българските учители и партньорите на образователния процес, които работят за доброто на децата, са в основата на възможността учениците пълноценно да провеждат своите занятия и да продължават да се развиват и растат.

Каква е ролята на храната в образованието?

Лео Бианки е твърдо убеден, че така както храним ума си с идеи, знания и вдъхновение, трябва да сме внимателни и как храним тялото си. Готвачът разказа, че в детските си години е имал по-трудни моменти, защото е бил по-пълен от останалите деца, които често са го отбягвали по тази причина. От днешна гледна точка, знае, че още от ранна възраст децата трябва да бъдат насочвани и учени как да създадат здравословна връзка с храната и правилна култура на хранене. Това се постига чрез разбиране на храната, хранителните вещества, както и какви храни можем и не можем да съчетаваме. Разбира се, той не пропусна да спомене средиземноморската диета, призната за един от най-балансираните хранителни режими, и допълни, че в нея присъства пицата. Готвачът побърза да развенчае мита за италианския деликатес като вредна храна, защото всички съставки в нея са реално чисти. Той посъветва зрителите, че колкото по-семпло и неусложенено е едно ястие, толкова по-здравословно е то и може да бъде част не просто от диета, а част от един начин на живот, който да следваме устойчиво във времето, в продължение на години.

Преследваме ли мечтите си?

Като човек, рискувал много, преместил се в различна държава и стартирал собствен бизнес, Лео Бианки сподели пред аудиторията, че вярва в преследването на мечтите. За него децата трябва да бъдат поощрявани да мечаят и да бъдат смели, но родителят винаги трябва да следи отстрани и да внимава, за да може при необходимост да се намеси.

"Родителят само насочва, не диктува", споделя чаровният италианец и с усмивка казва, че същото е и с учителите. А най-важното е да пазим баланса във всичко, което правим.

Лео Бианки бе един от лекторите в Е-Академията на издателство Клет, в която популярни и интересни личности, разговарят с аудиторията на теми, свързани с личностното израстване, вглеждане в себе си и способността да подобрим собственото си аз, за да сме успешни в живота и у дома.

 

* съдържание на издателство Клет