Горан Брегович е главно действащо лице в новата реклама на WINBET, наравно с вече утвърдения екранен тандем Христо Стоичков и Димитър Рачков, но колкото и странно да е на пръв поглед, той не е автор на музиката в нея.

Приятната, грабваща мелодия, в която лесно откриваме български фолклор, модерни бийтове и ефекти, е дело на българския композитор и изпълнител Марио Григоров, който живее и работи в чужбина.

Освен че записва албуми със собствени музикални произведения, той е много добре известен като създател на музиката за десетки телевизионни продукции и филми в Холивуд и Европа, много от които спечелили различни престижни отличия.

Песента му Blind Pig от филма "Фантастични животни и къде да ги открием" от киновселената за Хари Потър и по текст на Джоан Роулинг, бе предложена за номинация за Оскар през 2017 г.

Марио бе така добър да отговори няколко въпроса за създаването на музиката за новата рекламна кампания на WINBET.

Кое беше основното ви вдъхновение за създаването на музиката за новата реклама на WINBET?

Звукът на кавала. С Теодоси Спасов сме добри приятели винаги ми е харесвало как той прави така, че българският фолклор да звучи толкова хубаво. Затова сега си представих как той свири и това ме вдъхнови за тази приятна мелодия.

Като бранд, WINBET е синоним забавление и добре прекарано време, докато проверяваш дали късметът ти работи. Доколко това бе част от вдъхновението ви зад музиката в рекламата?

Всъщност, това беше важна част защото музиката трябваше да е с позитивен заряд и енергична. Ако не знаеш идеята зад рекламата, създаването на музиката за нея е доста трудно, но в случая в рекламата има страхотни идеи и е доста забавна, така че нямах проблем с намирането на вдъхновение. Аз и екипът от композитори, с които работя, предложихме няколко варианта за музиката и мисля, че изборът на клиента беше най-правилният - тази музика беше най-подходяща.

В новата реклама на WINBET участва Горан Брегович - композитор и изпълнител, известен с уникалния си микс от балкански фолк, модерни жанрове и класическа музика. Беше ли това някаква отправна точка за вас, докато създавахте музиката за рекламата на WINBET?

Единствената отправна точка за нас беше, че музиката трябва да е енергична, силна. Иначе много харесвам музиката на Брегович. Спомням си как преди години си купих негов диск в Истанбул - направо бях поразен от качествената продукция и смесицата от стилове.

Разкажете ни повече за творческия процес по създаването на музика за реклама. За вас това прилича ли на създаване на филмова музика или използвате различен подход?

Това е много интересен въпрос. Понякога, за 30 секунди музика за реклама са нужни същото време, подготовка и усилия каквито са нужни за създаването на петминутна основна тема за филм. Причината е, че основната тема на всеки филм трябва да те грабне още с първите си 30 секунди, за да постигне максимален емоционален ефект. Така че подходът към двете неща е еднакъв, разликата е само в това, че музиката за реклами е много по-кратка от музиката за филм.

Хазартен човек ли сте?

Не много. Залагам понякога просто за забавление. В живота си, особено в работата, понякога поемам огромни рискове. И те се отплащат. Е, не винаги, но в живота е така. Но когато печеля, печеля по много. Точно като в казиното.

Какъв е най-големият бонус от това, че сте имали възможност да живеете и работите на всички континенти?

Виждаш, че хората са еднакви навсякъде и че повечето от тях са добри. Така не си позволяваш да се ядосваш за дребните неща.

За вас явно не е проблем да създадете музика за драма, за фантастичен филм или филм на ужасите, но кой е любимия ви жанр, за който обичате да пишете музика?

Обичам драми и трилъри. Много обичам, когато режисьорите ми оставят свободата да опитвам някои по-смели неща като например да смесвам джаз с чиста класика и чист фолк. Така музиката за филма става наистина уникална и интересна. Понякога обаче завися изцяло от решенията на продуцентите и режисьора.

Музиката ви е доста разнообразна, но кой е "истинският Марио Григоров"? Този от албумите Absence of Presence и Presence of Absence? Или този, който написа саундтрака за филм като Wheels? Или може би този, който записа албум като Hello Big Shot?

Хаха... А съм всичко това, както и всяка друга музика за филм, която съм написал.


Материалът е предоставен от Winbet