По данни към 3 декември 160 824 ученици, както и 15 851 учители от общо 668 училища вече използват интерактивната образователна платформа е-prosveta.bg от А1. Хиляди други са се възползвали от инициативата "Вземи и тествай безплатно", която А1 стартира с издателство "Просвета" миналия месец. До 31 декември всеки може да заяви безплатен тест за 30 дни, без значение дали дистанционното обучение в страната ще бъде продължено, или не.

Електронното училище на България е-prosveta.bg стартира за началото на настоящата учебна година като съвместен проект на А1 и издателство "Просвета". За изминалото време той се утвърди като незаменим помощник на ученици и учители. Абонаментите за достъп до портала се заявяват онлайн, през платформата на А1, но от възможността могат да се възползват всички, независимо дали са абонати на телекома, или не.

В допълнение от издателство "Просвета" инициираха възможност за безплатен достъп за училища, които са преминали в режим на дистанционно обучение. Големият брой учебни заведения, които са се включили, може да бъде обяснен и с факта, че съдържанието на е-уроците в портала е универсално и създадено според изискванията на МОН. По него могат да работят дори и ученици, които в училище използват различни учебници от тези на Просвета.

А1 и Просвета осигуряваха безплатен достъп до образователния портал за училища, които са в режим на дистанционно обучение и преди да се премине към затваряне на национално ниво. В момента се очаква допълнителен ръст на заявките за безплатен достъп от учебни заведения, както и на 30-дневни тестови периоди от частни лица.

"Очакваме през тази седмица, след старта на дистанционното обучение, към нас да завалят заявки от директори и ще се стараем да ги обработваме в най-кратък срок. Действащите училища в страната са над 2000. Ще осигурим достъп на всички, които го поискат", заявява г-н Владимир Кръстев, директор на "Просвета Либри", дружеството, което създава електронните образователни ресурси на най-голямата издателска група у нас.

Междувременно от издателство "Просвета" работят по разширението и дообогатяването на образователния портал. Интерактивните тестове, задачи и упражнения вече са над 35 000 хиляди, а от издателството продължават и със записите на специалните видеоуроци, които се утвърждават като ценен инструмент за учители и ученици.

 

* материалът е предоставен от А1