Някои хора казват "Съдбата си знае работата", което често ни звучи като абсолютно клише. Оказва се обаче, че това е самата реалност за 35-годишната Кристина Вълчева - един от участниците в програмата Open Mind за кариерна реализация за хора с увреждания на Теленор България.

Кристина разказва, че е завършила Пловдивския университет като бакалавър със специалност "Маркетинг", както и магистратура по "Счетоводство".

Историята на Кристина, както и на други хора с увреждания, е по-различна. Тя трябва да проявява повече характер, да е по-устойчива на промените, да не се плаши от трудностите, които може да срещне. В същото време тя с нищо не се различава от всеки друг човек със своите интереси и хобита - да пътува, да чете, да снима. Да търсиш работа, когато имаш увреждане, обаче често е много трудно и това е реалността, в която живеем засега.

Един ден обаче Кристина попада на статия, която разказва за програмата на Теленор, и разбира, че това е нещо точно като за нея. Усеща, че това е мястото, на което ще открие единомислещи хора и ще може да сбъдне мечтите си да се развива в кариерно отношение и да бъде удовлетворена и щастлива от работата си.

Премества се в София, за да може да започне като част от програмата. Работата в Теленор стартира бързо и тя моментално попада във вихъра на работния процес с различни задачи и предизвикателства, но казва, че никога не е изпитвала затруднение от работния процес. По две много прости причини. На първо място е нейната огромна мотивация да се справя, да бъде по-добра от вчера и да се наслаждава на новата си работа, а от друга, е екипът. "Прекрасен екип сме, приеха ме много бързо и всеки ден минаваше изключително интензивно и интересно. Заедно сме преминавали през различни предизвикателства. Винаги има до кого да се допиташ. Разбирателство никога не липсваше и от страна на колектива, и от преките ми ръководители. Бих допълнила, че страхотната работа в екип много изгради моята личност в професионална перспектива", разказва тя с усмивка.

Няма как да не се зачудим и как работата по програмата Open Mind се отличава. Е, това определено не е мястото, на което ще се научите да носите кафе или да подвързвате документи, но пък ще се научите на екипност, на самоувереност в собствените способности, на това, че всеки член на екипа е ценен и има с какво да допринесе.

"Обръщайки поглед назад, бих казала, че цялото преживяване беше едно голямо предизвикателство за мен. Нов град, нова работа, нова среда. Всичко за един миг се преобърна в моя живот. Приех това предизвикателство като едно ново начало. Поставяйки си големи цели (малките никога не са били за мен), успях да изградя себе си като още по-силна личност. Именно програмата Open Mind ми помогна в този аспект. Научих много и все още се уча. Не бих се спряла пред нищо. И ако трябва да се върна назад - пак бих извървяла същия път, не толкова лесен, но много поучителен. Именно работата по програмата помогна да разбера, че не съм по-различна от другите и че заедно можем да постигнем големи цели. Да изпълним много мисии в полза на компанията", разказва ни Кристина.

А усмивката просто не слиза от лицето ѝ. Оказва се, че е така, защото си спомня за момента, в който разбира, че се превръща в пълноправен член на екипа и получава постоянно място в компанията. Казва, че това е един от най-незабравимите мигове за нея. Сега Криси работи в Теленор, в бизнес отдела, и се занимава с продажби по телефона с корпоративни клиенти.

Поглеждайки назад, за нея е от огромно значение това, че успява да придобие повече самочувствие в работата си. "Чувствам се напълно конкурентноспособна на пазара на труда. Именно самочувствието липсва при хората с по-различни способности. Насърчавам всички работодатели да взимат пример от програмата Open Mind, защото съм убедена, че ние може да дадем много. Някак си сме научени да се борим и самият стремеж за работа и развитие ни дава голям стимул да се справяме с всяка една ситуация. Това само може да е плюс за един работодател", допълва тя.

За всеки от нас работата е голяма част от живота, затова да имаш възможността да сбъднеш мечтите си и да се реализираш на точното място е наистина безценна. А какво по-добро от това всеки да попадне на място, което му допада, което обича и където дава 110% от себе си.

А за финал Кристина споделя нещо, което води и самата нея напред: "Човек винаги трябва да развива своите способности, да научава нови неща. Именно така би получил необходимото кариерно развитие." А ние бихме добавили и удовлетворение, за да може да се чувства наистина пълноценен човек.


Материалът е предоставен от Теленор България.