Много хора имат стомашни оплаквания и често дори не можем да открием откъде идва проблемът. Съществуват бактерии, които атакуват лигавицата на стомаха и могат да бъдат причината за това. Такава е бактерията Хеликобактер пилори. Статистиката сочи, че около 44% от хората в света имат тази инфекция. По принцип пациентите рядко търсят помощ от лекар, но това не е проблем, който трябва да бъде пренебрегнат, защото често се образуват пептични язви и възпалително състояние на стомаха, известно като гастрит. Тази бактерия може да инфектира стомаха ни още в детска възраст.

Какви са симптомите на инфекция с H. pylori?

Повечето деца, при които се открива H. pylori нямат симптоми. Само около 20%. Признаците, ако са налице, са тези, които възникват при гастрит или язва, и включват:

  • Тъпа или пареща болка в стомаха (по-често няколко часа след хранене и през нощта). Болката може да продължи от минути до часове и да се появява и изчезва в продължение на няколко дни или седмици
  • Непланирана загуба на тегло
  • Подуване на корема
  • Гадене и повръщане (кърваво повръщане)
  • Лошо храносмилане (диспепсия)
  • Оригване
  • Загуба на апетит

Как се диагностицира H. Pylori?

Добре е да посетите лекаря си всеки път, когато имате необичайни стомашни болки или оплаквания, особено ако те са постоянни или повтарящи се. Първо, вашият лекар вероятно ще извърши преглед и ще ви попита за предишни заболявания. След това може да препоръча един или повече от тези тестове, за да идентифицира бактерията:

Кръвен тест

Може да се вземе кръв, за да се търсят антитела срещу H. pylori в организма ви. Въпреки че кръвните тестове са лесни за изпълнение, те често не са толкова точни, колкото други диагностични подходи.

Дихателен тест

Дихателният тест включва поглъщане на хапче или течност, които съдържат въглерод. Ако имате инфекция с H. pylori, Вашият лекар ще може да открие въглеродни молекули, когато издишвате в торбичка. Дихателните тестове често са трудни за извършване при малки деца, а в продължение на една или две седмици преди извършването на теста не можете да приемате някои лекарства.

Изследване на изпражненията чрез изследване на антигени в тях 

Трябва ли да се изследвате за H. Pylori?

На места, където рискът от заразяване с H. pylori е висок, лекарите изследват здрави хора за бактерията, дори ако нямат признаци или симптоми, което е известно като медицински скрининг. В тази общност обаче, се води спор дали тази степен на скрининг е полезна. Може би е добра идея да се изследвате за H. pylori, ако имате роднини, които са диагностицирани с рак на стомаха. Тогава сте изложени на ролям риск от това заболяване. Много хора не изпитват никакви симптоми на заболяването и дори не знаят, че са заразени.

Как се лекува?

Ако имате симптоми или развиете усложнения, лечението обикновено е успешно. Инфекцията с H. pylori често може да бъде излекувана с антибиотици. Но има и друг не толкова агресивен начин да се справим с тази бактерия- чрез ProViotic HelicobacterБез алергени, ГМО, консерванти и оцветители и е природен продукт без противопоказания. Препоръчителна дневна доза за възрастни и деца над 1 година: 2 таблетки дневно, като приемът да е по време на храна или след нея.

В една таблетка има 7,5 милиарда живи клетки на Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus) GLB44, извлечен от кокиче и био моркови. До 31.07.2022 г. при покупка на 2 или повече опаковки, получавате 20% отстъпка с промо код: PRVHLC20%.

 

*съдържание на Smart Bio