Произведена за пръв път през 1970 г., стъпвайки на фундаменталните принципи на природата, най-модерна дестилация и дизайн, Finlandia не само почита най-добрите качества на родната земя, но и вече половин век, прави всичко възможно за тяхното опазване.

Водката се произвежда от екологично чисти съставки. Златният Suomi ечемик расте на непокътната от химикали почва, благодарение на ниските температури по време на финландската зима. Те предотвратяват развитие на плесени и вредители, и не се налага използване на химикали. Характерният свеж вкус на Finlandia идва от ледниковата вода, която извира направо от извора Rajamäki. Тя е естествено пречистена от ледникови морени, създадени преди повече от 10 000 години от оттеглящи се ледници и не се налага допълнителна човешка намеса за нейната филтрация.

Производителите на водка Finlandia правят всичко възможно, за да опазят и съхранят тези природни блага. Въпреки, че притежават района на извора Rajamäki и той е частна собственост, те са обявили земята за защитена зона, ограничавайки строителството в нея. Притежават също така и сертификат ISO 14001, свидетелстващ за високите стандарти за управление на околната среда. В процеса на производство на водката се използват последните технологични постижения в областта на дестилацията, не само за да се постигне забележителния чист вкус на напитката, но и за да се намали максимално разхищаването на ресурси. Процесът на производство използва биоенергия, а вторичните продукти се преизползват във всичко - от храна за животни до производство на хартия, което води до рециклиране и възстановяване на 99,9% от отпадъците. Култовата бутилка на марката също отскоро е преработена, така че да бъде намалено теглото ѝ с 13%, спестявайки допълнително енергия и суровини.

Плановете на компанията са до 2025 г. да намалят до нула своя въглероден отпечатък, което още веднъж свидетелства за характерното за финландската култура желание за хармоничен живот с природата. На нас остава само да последваме този пример в бизнеса и ежедневието си и да се насладим на водка Finlandia, типично по финландски - с любов към добрите питиета и откровени разговори със стари приятели. 

 

* материалът е предоставен от Finlandia