Ясно е, че по-голямото число означава, че ще имате нужда от повече време и мислене, за да се справите със съответния пъзел. Но от какво точно зависи сложността - дали само от броя на частите, или и от други характеристики? Ще Ви разкажем сега.

Броят на частите

Разбира се, многото части са основна предпоставка за това един пъзел да е труден. Броят на частите е изписан на кутията и може да Ви ориентира относно сложността. Няма обаче индустриален стандарт, който да определя нивото на сложност само според броя на частите. Защото освен тях са важни също така и размерът и формата на парченцата.

Все пак броят на частите може да Ви ориентира какво да очаквате от съответния пъзел. Ако тепърва започвате, изберете лесно или средно ниво. Ако вече имате опит с реденето, по-големите предизвикателства ще бъдат по-приятни за Вас.

Ясно е, че от пъзелите от 200 до 500 части не можете да очаквате часове забавлениe и главоблъсканици. Те може да са приятни за начинаещите, за по-нетърпеливи хора или за онези, които нямат време или пък място и трябва да довършат пъзела наведнъж, вместо да го оставят недовършен за следващ ден. И не, тези пъзели не са детски и могат да осигурят достатъчно забавление за всяка възраст.

От пъзел с над 6 000 части очаквайте да е много, наистина много труден за сглобяване. Може да Ви отнеме дни, докато го завършите. Тези пъзели са само за истински ценители и любители на предизвикателствата. Всъщност частите в една кутия може да стигнат до 10 000, което си е наистина сериозно число.

Пъзел със средна оценка, например между 500 и 2 000 части, вероятно ще Ви отнеме няколко часа главоблъскане, но няма да е чак толкова труден, че да е неприятно. Освен това вероятно ще успеете да запомните част от ключовите моменти, за да се справите по-лесно, когато решите да го нареждате отново. Това е перфектен избор за хората, които имат вкус към предизвикателствата, но предпочитат те да им доставят по-скоро забавление, отколкото главоболие.

Размерът на частите

Колкото по-малки са частите на пъзела, толкова по-малка част от общата картина изобразяват и толкова по-сложно е да откриете местата им. Това важи в най-голяма степен за картините с повече цветове и по-малки детайли.

Формата на частите

Формата на парчетата също е важна. Те може да изглеждат по няколко начина. Обикновените имат що-годе симетрична визия с по една издадена част на противоположните си страни, а другите им две страни са вдлъбнати. Но има и части, които са с издаден елемент само на едната си страна, на две съседни или на три от страните. С тях се работи доста по-трудно. Колкото повече се различават формите на парчетата в един и същи пъзел, толкова по-трудно ще Ви бъде да го наредите.

Изображението

Правилото е, че колкото по-малки детайли и повече цветове има изображението, толкова по-трудно ще Ви е да го наредите. Но имайте предвид, че пъзелите с огромни едноцветни части или изцяло едноцветните пъзели са всъщност най-трудните за нареждане.

 

* съдържание на eMag