Градинските мебели са предназначени за използване на открито в градината, терасата или плажа. Те са специално проектирани да устояват на външните условия, като слънце, дъжд и вятър. За ваше улеснение и за да не допускате скъпоструващи грешки, ние от МЕБЕЛИ АРЕНА споделяме нашия опит.

ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ

Цена - за всички нас е водещ критерии при покупката, но и в повечето случаи цената е определяща за качеството на продукта. Съблазнени от по-евтиното, ще трябва винаги да сте готови на компромис с качеството.

Размери - изборът на градинските мебели трябва да бъде съобразен с пространството, където ще бъдат поставени. Уверете се, че разполагате с достатъчно свободно пространство за преминаване, това е критично, особено за малки тераси и балкони.

Брой места - да има достатъчно свободни места за членовете на семейството, без да се нарушава личния комфорт, както и поне 2 свободни места за гости.

Материали - избирайте продукти само с ясно изразена корпусна здравина и посочено максимално допустимо тегло. Препоръчваме текстила да е със синтетични нишки, който е лесен за поддръжка, не задържа влага и мръсотия. И не на последно място, уверете се, че материалите са с UV защита от слънцето.

Дизайн - градинските мебели са с различни стилове и дизайни, което позволява на хората да изберат тези, които най-добре отговарят на техните нужди и предпочитания.

Екстри - покривала, възглавници, сваляеми калъфи, подлакътници и други опции и аксесоари, които биха улеснили бъдещето използване на мебелите.

ТИПОВЕ ГРАДИНСКИ МЕБЕЛИ

 

Снимка: Мебели Арена

Градински комплекти, наричани още сетове - са комбинация от еднаква колекция градински маса, диван, столове, евентуално фотьойли, пейки, табуретки, като в някои модели са включени чадъри и люлки.

Градински маси - тук основен момент при избора им е за колко човека са предвидени. При използване в компактни пространства, като тераси и балкони за предпочитане са малки масички. Височината на масата трябва да е съобразена с използваните столове или диван. Вземете под внимание корпуса и плота, които трябва да отговарят на нуждите ни за здравина и стабилност.

Градински столове, кресла и фотьойли - разликата между тях е главно във формата и комфорта за сядане. Основен критерий тук е максимално допустимото тегло, което трябва да е поне 100 кг.

Градински дивани и канапета - тук съществен е броят места, с които разполагат. Формата, в която ще се конфигурират - права, ъглова, полукгъгла и тн. Наличието на подлакътници, възглавници и сменяеми калъфи са незаменима екстра.

Градински чадъри - освен в градината, могат да се използват на терасата и плажа. Изберете форма и размер, които отговарят на изискванията ви. Чадърите имат различни механизми за регулиране на височината и ъгъла на наклона, което позволява се настройват според личните предпочитания за максимално удобство. По-скъпите модели са изработени от солидни и здрави материали, тежки основи, за да са устойчиви на силен вятър. Задължителна UV защита на текстила, която да предотвратява бързото износване на материала и избеляване на цветовете.

Градински люлки и хамаци - силно препоръчително е да избирате модели, които са с по-висока товароносимост спрямо собственото ви тегло! Пазарът е наситен с различни форми, стилове и дизайни, което позволява на хората да изберат тези, отговарящи на личните им предпочитания. Специална особеност при люлките тип Яйце, двуместните и триместни модели, е здравината на металните рамки и размера на основата. Размерът има значение ☺

Шезлонги - независимо дали ще използвате в градината, терасата, плажа или около басейна, той е незаменим при релаксация на открито. Шезлонгът трябва да е задължително влагоустойчив, да е съобразен с ръста и теглото ви, и с възможност за регулиране на облегалка.

Пуфове и барбарони - любими на малки и големи. Необходимо е само да изберете желаната форма, цвят и размер. Плажните и градински пуфове и барбарони трябва да са влагоустойчиви, със сваляем калъф, с подсилени срещу износване тъкани, лесно почистващи и с UV защита. Ако имате проблем с измъкването от подобен тип мебели, то те не са подходящи за вас.

Шатри и беседки - шатрите са предпочитано решение за топлите месеци, защото са преместваеми и евтини. Те трябва да са изработени от плътен и здрав, водоустойчив текстил с UV защита, и метален скелет от здрава тръбна структура. Беседките са масивни и с по-скъпи вложени материали, устойчиви са на капризите на времето, като могат да се използват почти целогодишно. Поради това те са по-скъпи, но и с значително по-дълъг експлоатационен живот.

МАТЕРИАЛИ

Градински мебели от метал са удобен и здрав вариант, поради тежестта си са по-стабилни и издръжливи във времето. Техен основен недостатък е по-високата цена. Тяхна по-евтина алтернатива са алуминиевите градински мебели, които са съществено по-леки, лесно преносими и устойчиви на корозия.

Градински мебели от естествено дърво имат красив и уникален вид, който не може да се намери в другите материали. Обикновено се произвеждат от твърди видове дърво, като дъб, ясен или тиково дърво, което ги прави здрави и издръжливи. За да се запазят в добро състояние дълго време, обаче, е необходимо редовно почистване и лакиране, за да се предпазят от влагата, слънцето и вредителите в природата.

Градински мебели от естествен ратан и ракита са значително по-скъпи и изискват специални грижи. Поради това масово на пазара преобладават градинските мебели от изкуствен ратан, който наподобява напълно естествения. Негови основни предимства са по-ниската цена, висока устойчивост на износване и влага, резки температурни колебания, UV защита и не на последно място - лесна поддръжка.

 

Снимка: Мебели Арена

Пълната ни гама градински мебели, както и много други изгодни предложения за дома и офиса, можете да разгледате в нашия сайт Мебели АРЕНА


Материалът е предоставен от Мебели Арена.