Все още заболеваемостта от грип в страната е висока. Страхът от високата температура, с която протича заболяването, обикновено кара болните още при най-малкото покачване на градусите да посягат към температуропонижаващите лекарства. Оказва се обаче, че тази практика по-скоро вреди, отколкото помага на лечението.

Това потвърждават и данните от проведени клинични проучвания при животни, представени в края на миналата година в Брюксел, в Деня за борба с антибиотичната резистентност. Те сочат, че прибързаното понижаване на температурата до нормата с антипиретици в първите 72 часа не само пречи на оздравяването, но и отваря път на бактериални инфекции и тежки усложнения. Установено е, че злоупотребата с парацетамол, ибупрофен и други медикаменти за сваляне на температура води и до значителен брой нежелани реакции, сред които астма, стомашно-чревни усложнения и загуба на апетит, чернодробна токсичност. Прочети още тук.

Какво се случва в организма при повишена температура и как да се лекуваме адекватно при грип и други вирусни инфекции? Потърсихме мнението на проф. д-р Петко Минчев, национален консултант по детски белодробни болести с над 40-годишна практика.