Създаването на онлайн магазин е практика, към която много търговци прибягват, за да достигнат до повече клиенти. Няма нужда да изброяваме какви са разликите между онлайн и офлайн магазин. Можем само да кажем, че продажбата чрез онлайн платформи успява да генерира значително по-големи приходи в някои сфери.

Ако и вие поемате по пътя на онлайн търговията, то е добре да сте запознати с няколко важни особености. Няма как да ги степенуваме по важност, защото всичко, което изброяваме в тази статия играе съществена роля за създаването на онлайн магазин.

1. Избор на име и домейн

За да се появява в мрежата всеки един сайт или онлайн магазин трябва да бъде регистриран чрез закупуването на домейн. Това е уникално име в глобалната интернет мрежа, което отговаря на определени изисквания.

В домейна трябва да се съдържа името на бранда и да описва максимално точно това, което продавате. Изборът на домейн не е лесна задача особено, когато избраното от вас име вече е заето.

Разширението на домейна също има съществена роля за успеха на онлайн магазина. След като решите дали ще продавате на територията на определена страна или на световния пазар може да регистрирате домейна с подходящо разширение.

2. План на разходите и времето

Да, разходите за създаване на онлайн магазин в много случаи са по-малки от тези за отваряне на физически магазин, но все пак трябва да подготвите план. В основните разходи се включват закупуването на домейн и хостинг платформа, разходи по създаване на съдържанието, разходи по поддръжка на сайта, маркетингови разходи.

3. Модерни решения за създаване на онлайн магазин - SaaS

В буквален превод SaaS означава софтуер под формата на услуга и се използва за създаването на онлайн магазин по много лесен и бърз начин. Тази услуга набира своята популярност, защото при нея няма нужда от инсталиране на софтуер или закупуването на хостинг.

При SaaS услугите за създаване на онлайн магазин всички поддръжки са включени в цената, което значително оптимизира разходите ви и ви дава възможността да започнете вашия онлайн бизнес за кратко време.

4. Опция за онлайн плащания

Когато създавате онлайн магазин е задължително да инсталирате няколко начина на плащане. Някои софтуери приемат плащания чрез определени платформи, за това ви препоръчваме да проучите това, когато избирате платформа за създаване на онлайн магазин.

Най-разпространените методи за разплащане по електронен път са PayPal, EasyPay, ePay. В нашата страна все още много хора предпочитат да заплатят стоката при получаване чрез наложен платеж.

5. Система за водене на анализи и статистика

Не на последно място трябва да инсталирате система за водене на анализи и статистика на вашия онлайн магазин. По този начин ще може да анализирате поведението на потребителите, които посещават сайта ви и да получите информация на кой етап от покупката потребителите се отказват от нея.

В края на статията искаме да благодарим на нашите приятели от CloudCart.com, които ни предоставиха тази ценна информация. Те са експерти в създаването на онлайн магазини, които реализират големи печалби.


Рекламен материал.