Да садим дръвчета, да ползваме дрехи "втора ръка", да се движим с велосипеди или електрически коли, да почиваме на диви места, да се храним "бавно" и природосъобразно - всичко това е само малка част от новия "хайп" на младите, с който те, покрай останалото, предизвикват родителите си, отгледани в ерата на индустриалната революция, бързите бензинови автомобили, петзвездните ол инклузив почивки и бързото хранене с полуфабрикати да преосмислят изборите си и да ги признаят за грешни.

Да, за пореден път става дума за различията между поколенията, за които всяко ново поколение си мисли, че първо осъзнава и активно се противопоставя, докато изненадано открие, когато на свой ред създаде потомци, че именно те движат света от векове.

В списъка на новите млади влиза и "откритието", че ако днес за тях консумирането на сезонни зеленчуци и плодове е осъзнат и устойчив избор, то преди години това е бил естествения начин на хранене, с който предците им живеели балансирано спрямо природните цикли и смяната на сезоните.

Защо да предпочетем сезонните плодове и зеленчуци през лятото?

  1. Защото съдържат витамини, минерали и хранителни вещества, от които тялото се нуждае през летния сезон.
  2. Защото са с много по-голяма хранителна стойност, по-добър вкус и аромат, тъй като са узрели достатъчно на слънце и на корена си, а не са откъснати зелени.
  3. Защото костват по-малко ресурси и са по-евтини.
  4. Защото оказват благотворен ефект на локално и глобално ниво

На локално ниво насърчават местните производители, а на глобално ниво помагат за опазване на планетата заради по-малкото токсични химикали и вредни емисии, които замърсяват почвата, въздуха и водите.

  1. Защото са важни за хидратацията на организма

Освен много вкусни, те са свежи, сочни и хидратиращи организма и това не е случайно. През горещото лято тялото има нужда от повече течности, за да се справи с дехидратацията и около 20% от водата, която приемаме, идва от консумираните плодове и зеленчуци. Краставиците, тиквичките, дините и пъпешите са вкусен пример за супер хидратиращи храни с над 90% съдържание на вода.

  1. Защото имат слънцезащитен ефект

Любопитно е, че някои от типичните летни растения действат и на ниво слънцезащита. Например, доматите са чудесен източник на ликопен и бета-каротин, които предпазват кожата от вредните UV лъчи и слънчевото изгаряне. Дините, черешите и кайсиите също имат подобен ефект.

  1. Защото изборът на плодове и зеленчуци през лятото е изключително богат и освен прекрасния си си вкус те радват всички сетива.

Ярко розови градински домати, съчетани с чушки с наситен зелен цвят и тъмно червен лук са чудесна храна не само за тялото, но и за очите, а е известно, че човек се храни с всичките си сетива.

  1. Защото много от тях са чудесна основа за разхлаждащи летни коктейли и студени супи, които създават празнично ваканционно настроение

Свеж таратор с мента, плодов коктейл от диня или пъпеш, вкусно безалкохолно мохито или прасковено белини ... възможностите да се порадваме на лятото в компанията на свежи плодове и зеленчуци са безкрайни като хоризонта на морето.

Ето и три свежи предложения за добър старт на лятото, които да провокират въображението ви да създадете и свои вкусни и здравословни летни рецепти.

Свежа лятна супа или вариация на коктейла Virgin Маргарита през лятото

За 2 порции: 1 свеж розов домат, 3 стръкчета прясна мента, 1 малка зелена чушка, ½ малка зелена тиквичка, 3 капки табаско, черен пипер и морска сол на вкус.

Слагате всичко в блендера и разбърквате. Овкусявате с табаско, черен пипер и сол и разливате в чиния или цилиндрична чаша, слагате 3 кубчета лед и сервирате. Идеално се съчетава със свежо бяло сирене и ръжени брускети.

Белини от Портофино

Слагате ½ праскова и 1 кайсия - добре узрели в блендера и разбърквате.

Изливате в чаши за коктейл или шампанско 1 супена лъжица от сместа и допълвате догоре с ледена газирана вода, розов тоник или просеко. Прибавяте две кубчета лед, разбърквате активно с дълга лъжица, изваждате кубчетата лед и сервирате.

Як таратор по истанбулски

Нарязвате на ситни кубчета една голяма свежа краставица или 3 корнишона. Прибавяте ситно нарязан пресен чесън, счукани на едро бадеми, ситно нарязани листа от мента, 1 супена лъжица зехтин, сол и черен пипер на вкус. Разбърквате активно на сухо, добавяте гъст айрян и сервирате в чиния или чаша.


Материалът е предоставен от Nestle.