Сезонното хранене – устойчивият избор на новото поколение, наследен от естествения начин на живот на предците ни
Експертите-нутриционисти на Нестле България ни провокират с 8 вкусни, здравословни и изкушаващи причини да се храним със сезонни плодове и зеленчуци през лятото
Да садим дръвчета, да ползваме дрехи "втора ръка", да се движим с велосипеди или електрически коли, да почиваме на диви места, да се храним "бавно" и природосъобразно - всичко това е само малка част от новия "хайп" на младите, с който те, покрай останалото, предизвикват родителите си, отгледани в ерата на индустриалната революция, бързите бензинови автомобили, петзвездните ол инклузив почивки и бързото хранене с полуфабрикати да преосмислят изборите си и да ги признаят за грешни.
Да, за пореден път става дума за различията между поколенията, за които всяко ново поколение си мисли, че първо осъзнава и активно се противопоставя, докато изненадано открие, когато на свой ред създаде потомци, че именно те движат света от векове.
В списъка на новите млади влиза и "откритието", че ако днес за тях консумирането на сезонни зеленчуци и плодове е осъзнат и устойчив избор, то преди години това е бил естествения начин на хранене, с който предците им живеели балансирано спрямо природните цикли и смяната на сезоните.
Защо да предпочетем сезонните плодове и зеленчуци през лятото?
- Защото съдържат витамини, минерали и хранителни вещества, от които тялото се нуждае през летния сезон.
- Защото са с много по-голяма хранителна стойност, по-добър вкус и аромат, тъй като са узрели достатъчно на слънце и на корена си, а не са откъснати зелени.
- Защото костват по-малко ресурси и са по-евтини.
- Защото оказват благотворен ефект на локално и глобално ниво
На локално ниво насърчават местните производители, а на глобално ниво помагат за опазване на планетата заради по-малкото токсични химикали и вредни емисии, които замърсяват почвата, въздуха и водите.
- Защото са важни за хидратацията на организма
Освен много вкусни, те са свежи, сочни и хидратиращи организма и това не е случайно. През горещото лято тялото има нужда от повече течности, за да се справи с дехидратацията и около 20% от водата, която приемаме, идва от консумираните плодове и зеленчуци. Краставиците, тиквичките, дините и пъпешите са вкусен пример за супер хидратиращи храни с над 90% съдържание на вода.
- Защото имат слънцезащитен ефект
Любопитно е, че някои от типичните летни растения действат и на ниво слънцезащита. Например, доматите са чудесен източник на ликопен и бета-каротин, които предпазват кожата от вредните UV лъчи и слънчевото изгаряне. Дините, черешите и кайсиите също имат подобен ефект.
- Защото изборът на плодове и зеленчуци през лятото е изключително богат и освен прекрасния си си вкус те радват всички сетива.
Ярко розови градински домати, съчетани с чушки с наситен зелен цвят и тъмно червен лук са чудесна храна не само за тялото, но и за очите, а е известно, че човек се храни с всичките си сетива.
- Защото много от тях са чудесна основа за разхлаждащи летни коктейли и студени супи, които създават празнично ваканционно настроение
Свеж таратор с мента, плодов коктейл от диня или пъпеш, вкусно безалкохолно мохито или прасковено белини ... възможностите да се порадваме на лятото в компанията на свежи плодове и зеленчуци са безкрайни като хоризонта на морето.
Ето и три свежи предложения за добър старт на лятото, които да провокират въображението ви да създадете и свои вкусни и здравословни летни рецепти.
Свежа лятна супа или вариация на коктейла Virgin Маргарита през лятото
За 2 порции: 1 свеж розов домат, 3 стръкчета прясна мента, 1 малка зелена чушка, ½ малка зелена тиквичка, 3 капки табаско, черен пипер и морска сол на вкус.
Слагате всичко в блендера и разбърквате. Овкусявате с табаско, черен пипер и сол и разливате в чиния или цилиндрична чаша, слагате 3 кубчета лед и сервирате. Идеално се съчетава със свежо бяло сирене и ръжени брускети.
Белини от Портофино
Слагате ½ праскова и 1 кайсия - добре узрели в блендера и разбърквате.
Изливате в чаши за коктейл или шампанско 1 супена лъжица от сместа и допълвате догоре с ледена газирана вода, розов тоник или просеко. Прибавяте две кубчета лед, разбърквате активно с дълга лъжица, изваждате кубчетата лед и сервирате.
Як таратор по истанбулски
Нарязвате на ситни кубчета една голяма свежа краставица или 3 корнишона. Прибавяте ситно нарязан пресен чесън, счукани на едро бадеми, ситно нарязани листа от мента, 1 супена лъжица зехтин, сол и черен пипер на вкус. Разбърквате активно на сухо, добавяте гъст айрян и сервирате в чиния или чаша.
Материалът е предоставен от Nestle.
НАЙ
След драматичен финал Мартин е големият победител в "Игри на волята"
Ще се откаже ли Бионсе от фамилията на Джей Зи след обвинението срещу него за изнасилване?
Разследват служители на Бъкингамския дворец за разюздано парти
Тейлър Суифт постави рекорд навръх рождения си ден
Белослава: Изключително качество е човек да може да гледа прямо и право в очите
След драматичен финал Мартин е големият победител в "Игри на волята"
Белослава: Изключително качество е човек да може да гледа прямо и право в очите
Тейлър Суифт постави рекорд навръх рождения си ден
Alice Cooper е третият хедлайнер на Midalidare Rock In The Wine Valley 2025
Ще се откаже ли Бионсе от фамилията на Джей Зи след обвинението срещу него за изнасилване?