Да отидеш с деца на море е много забавно. Разбира се, не колкото да отидеш на море с компания и да прекараш една седмица в спане на плажа и пиене на ледена лимонада, но все пак забавно.

Как иначе ще можете в рамките на една почивка да изкрещите "Не там!" 2 000 пъти, "Не това" 2 500 пъти и "Не така" 3 500 пъти... Близо до морския бряг децата биват обзети от особен вид лудост, която ги кара да пищят 24 часа в денонощието, да се сърдят, че искат да влязат във водата, след което да се тръшкат, че не искат да излязат от водата, да искат да се овалят в пясък и никога да не се изкъпят или пък да изпадат в кризи, че целите са в пясък и да искат непрестанно да се къпят.

Едно е сигурно: докато са здрави, всичко е наред. Което изисква малко повече усилия, когато сме на почивка.

Едно условие за доброто състояние на децата, което често е подценявано от родителите, макар и непрекъснато да се коментира, е защитата от слънцето. Същото слънце, за което мечтаем от октомври до май, през горещите месеци се превръща в един от онези приятели, които са много забавни и с които партито винаги е на върха, но в същото време не можеш да им се довериш за нищо. Същите, които родителите наричат "лоша компания".

Излагането на слънце може да предизвика както краткотрайни, така и дълготрайни увреждания на кожата, а детската кожа е особено чувствителна към слънчевите лъчи, тъй като е по-тънка от тази на възрастните, а бариерната й функция и защитните й механизми все още не са добре развити. Кожата на децата не произвежда достатъчно меланин, който играе ролята на естествена защита срещу слънцето. В резултат на това, лъчите се абсорбират по-бързо и по-дълбоко в кожата.

Всъщност, значителна част от уврежданията, които забелязваме по нашата кожа като възрастни, например фотостареенето (предизвикваното от слънцето стареене на кожата) и хиперпигментацията, са резултат от прекомерното ни излагане на слънце в детска и младежка възраст. Има проучвания, според които слънчевите изгаряния на кожата в детска възраст увеличават двойно риска от рак на кожата.

UVA и UVB лъчите имат различна роля за образуването на тен и уреждането на кожата. UVB лъчите са източникът на енергията, нужна на тялото, за да произвежда Витамин Д. Те стимулират и образуването на меланин в кожата - пигментът, на който се дължи тенът при излагане на слънце. За разлика от UVA лъчите, UVB лъчите проникват само в най-горните кожни слоеве и причиняват непосредствени щети на кожата като слънчевите изгаряния. UVB лъчите директно се абсорбират от клетъчната ДНК и могат да доведат до кожни заболявания като актинична (слънчева) кератоза и меланом.

Освен ултравиолетовите (UV) лъчи, високоенергийната видима светлина (HEVIS), която е част от видимия спектър на слънчевата светлина и има високи нива на енергия, също въздейства върху кожата. Тя стимулира производството на меланин, който абсорбира енергията от вредните UV лъчи на слънцето. Но също като UVA лъчите, HEVIS светлината прониква в дълбоките кожни слоеве (дермата) и предизвиква оксидативен стрес. Това може да доведе до образуване на свободни радикали - една от основните причини за фотостареенето.

Звучи плашещо и може да си кажете, че не е необходимо да мислим за това в светлите дни на лятото, когато денят сякаш никога не свършва, а морето лекува тревогите ни с ласкавия си шум. Но предпазването на децата от вредното слънчево влияние е от изключителна важност не само с оглед на избягване на ситуации, в които детето плаче, защото е изгоряло и го боли, а ние търсим кисело мляко в денонощните магазини наоколо. То е важно и спрямо бъдещото детско здраве, с което не се правят компромиси. Бихте ли давали на децата си по малко мононатриев глутамат всеки ден, защото нищо няма да им стане от малко? Едва ли, защото знаете, че мононатриевият глутамат е вредна хранителна добавка, когато е в големи дози. Същото е и със слънцето. Затова е добре да спазвате някои правила.

Използвайте дрехи като щит срещу слънцето. Не е нужно детето да играе на пясъка чисто голо. Добре е да носи бански и тениска, и , разбира се, шапка на главата. Намазвайте откритите части на тялото с качествен слънцезащитен продукт.

Истинска класа сред борците на фронта на слънцезащитата са продуктите на Eucerin, като за малки деца бихме препоръчали Eucerin® слънцезащитен спрей за деца Sensitive Protect SPF 50+. Използваната Advanced Spectral Technology комбинира широколентови и фотостабилни UVA/ UVB филтри за надеждна UV защита с ликохалкон А - мощен антиоксидант, който неутрализира свободните радикали, произведени под влиянието на UV лъчите и HEVIS светлината. Формулата съдържа още глициритинова киселина, която подпомага собствения механизъм на кожата за възстановяване на ДНК.

Спреят не съдържа аромати и може да се използва както за лице, така и за тяло. Формулата му е клинично и дерматологично доказано ефективна, толерантна към чувствителна кожа и различни кожни проблеми като атопичен дерматит - най-често срещаният кожен проблем при деца.

Сега на пазара има и нова опаковка с помпа, която улеснява нанасянето на спрея и правилното му дозиране, което елиминира риска да оставите някоя част от тялото изложена на слънцето без никаква защита.

"Да омажем детето" звучи елементарно, но ново проучване сочи, че всъщност родителите пропускат важни части на тялото, когато нанасят слънцезащитен продукт по кожата на своите деца като например горната част на ходилата, части от врата и лицето, както и частите от кожата, които са в близост до ръбове на дрехи.

Освен това, родителите явно масово не знаем точно какво количество продукт трябва да се нанася. По време на изследването 88% от родителите са нанесли по-малко слънцезащитен продукт от препоръчваните 2 мг/ см2 кожна повърхност.

Слънцето може и да е "лоша компания", но дългите дни под него с децата, които играят и се смеят на неприлично висок глас, са едни от най-хубавите спомени, които можем да приберем със себе си. За да не са помрачени от проблеми със здравето, е нужно да бъдем адекватни, отговорни и системни в грижата си за детската кожа. И разбира се, да се доверяваме на изпитани продукти, които ще предпазват максимално децата ни.