Случва се често. Човек си шофира съвсем съвестно, спазва ограниченията на скоростта, платил си е гражданската отговорност, има винетка, минал е през автомивка, няма труп в багажника и изобщо е един перфектен шофьор. След което внезапно попада в една от следните ситуации:

А. На паркинга. Бърза се неистово за нещо важно: служебна среща, от която зависи кариерно бъдеще, раждане, първи учебен ден т.н. Влиза се в колата, напрежението се покачва. Мисли се кой маршрут е най-свободен за бързо стигане до желаната точка. Колата се пали. Мълчание. Втори опит. Чува се само едно тъжно "цък". Оказва се, че акумулаторът е "паднал". Докато тревожността се покачва опасно, се изправяме пред следното предизвикателство: да намерим веднага някой, който може да ни даде ток. Някой с кола, който има в багажника си необходимите кабели. Започва се прозвъняване на съседи, приятели и роднини. Оказва се, че всички са на море в Гърция. Един чичо казва, че може да даде ток, но колата му е в гаража, а ключовете му от гаража са в дъщеря му. Тя е на море в Гърция. През това време събеседникът от служебната среща си гледа часа на телефона и нервно цъка с език, или раждащата жена вече е с 8 см разкритие, или първият учебен ден е започнал без нашия първолак.

В добрия случай на хоризонта се появява спасител, който случайно може да даде ток веднага и нещата се решават в добра посока. Няма да коментираме лошия вариант.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Б. На самотен път, далеч от населено място, атмосферата е извадена директно от роман на Стивън Кинг или Лъвкрафт. Отнякъде мистериозно звучи саундтракът на Туин Пийкс. Сами сме и се надяваме по-скоро да стигнем до пространство, в което има някакво човешко присъствие, за да прогоним хорър усещането. Остри завои в гора, наближава буря. Странен звук, колата сякаш залита, възможно ли е вместо гориво на бензиностанцията да са сипали водка в резервоара? Спираме. Слизаме и се оглеждаме в очакване от гората да изскочи човек с маска на елен и сатър в ръката. Клякаме...честито! Гумата прилича на сплескана баница и очевидно е спукана.

Ако сте с нова кола, в багажника ви трябва да има кит за спешни случаи, а в него трябва да има спрей, с който да напомпате спуканата гума. Трябва да вземете спрея, да намерите вентила на гумата (ако сте жена), да го свържете към вентила на гумата, да напълните гумата със залепващата течност от спрея, след което да извадите компресора (ако имате такъв), да напомпате спуканата и напълнена със залепваща течност гума и да се надявате, че всичко е точно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако сте с по-стар автомобил, се налага в багажника си да имате резервна гума. Трябва да извадите целия си багаж от багажника, тъй като тя е на дъното, да развиете резервната гума от мястото ѝ (ако болтът не е ръждясал), да извадите гумата, да извадите крика, да вдигнете колата на крик, като я обезопасявате да е на скорост и на ръчна (освен ако не искате да ви прегази или да ви падне на ръцете със своите два тона), да развиете болтовете на старата гума, да я свалите, да сложите резервната на нейно място (тя тежи поне 10 кг), да завиете болтовете отново, да свалите колата от крика, да затегнете добре болтовете, да върнете спуканата гума обратно в багажника и да потеглите.

Или...може да се сдобиете с ClubSmart карта от програмата за лоялност на Shell от който и да е търговски комплекс Shell и да се възползвате от безплатната помощ на пътя, която Shell предлага, със съдействието на Allianz Partners. Не е трудно. Взимате картата, правите си онлайн профил в сайта на програмата (www.shellsmart.com) и започвате да трупате точки при зареждане на гориво и покупка на разни неща от бензиностанциите. Не е като да нямате какво да си харесате.

В унисон с кампанията на Shell #loveyourcommute, която поощрява удоволствието от пътуването, може да си вземете вода, сок, студен чай или каквото друго искате, за да сте хидратирани. Може да се заредите с енергия с някоя от превъзходните топли напитки deli by Shell. Пътят винаги е по-кратък с едно хубаво еспресо. Може да си купите диск с любима музика, за да сте вдъхновени и в приповдигнато настроение на пътя. Плюшени играчки за детето, мокри кърпички за бебето и кучето, или пък самобръсначка и кърпички за махане на грим, в случай че сте на половината път до Вурвуру, но сте забравили фундаментални за морската почивка вещи.

Освен това, в Shell вече се предлага много качествена храна и похапването на мазна баничка не е задължително. Напротив, спокойно може да си осигурите полезен и вкусен обяд без да спирате да ядете в ресторант по пътя, както и здравословни снаксове, вкусни печива, качествени сандвичи, био барове и свежи салати. Ако все пак сте почитатели на добрия стар чипс или на класическия снакс - солети, също може да ги намерите в бензиностанциите. Да не говорим за разнообразието от шоколади: млечни, натурални, с лешници, стафиди, портокал, крем брюле и...разбирате.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Но да се върнем на помощта на пътя, тъй като и най-вкусният шоколад няма да ви помогне особено много, ако гумата ви се спука. Освен при спукана гума и изтощен акумулатор, безплатната пътна помощ от Shell и  Allianz Patrners може да ползвате и при грешно заредено гориво (случва се), и при празен резервоар на пътя (и това се случва). Няма нужда да ходите пеша до най-близката бензиностанция с туба, можете просто да се обадите по телефона и помощта ще тръгне към вас.

Единственото условие е да сте направили поне една транзакция за начисляване на ClubSmart точки през предходния календарен месец, както и да имате онлайн профил на www.shellsmart.com. Тогава директно се свързвате с линията за лоялни клиенти на Shell в Allianz Partners и може да получите помощ навсякъде и по всяко време в рамките на страната.

Членството в ClubSmart е безплатно и всеки може да се възползва от него, като вземе своята карта в най-близкия търговски комплекс Shell и я персонализира.