Първият сняг вече е факт. А с него мислите ни започват да звънят в ритъма на коледните камбани. Не остава много време до момента, в който ще се съберем със семейството си около трапезата на Бъдни вечер. Ще хапнем постни лозови сарми, най-възрастният ще каже молитвата "Отче наш", в 12 ч. ще отворим подаръците под елхата.

Традициите по Коледа носят на раменете си коледния дух, сплотяват семейството и ни карат поне за малко да се почувстваме вечни и спокойни, че и след нас, някои неща ще си останат същите.

Краят на декември е магично време навсякъде по Земята, а в различните държави има различни традиции. Знаете ли, че в Китай в навечерието на Коледа се подаряват ябълки, тъй като думата "ябълка" на китайски се приближава до думата за "мир" и по този начин китайците си казват "Тиха нощ, свята нощ"? В Белгия пък има не един, а двама дядо Коледовци: St. Niklaas и Pere Noel. Единият посещава говорещите валонски, а другият - френскоговорящите.

И тази година в София има едно място, на което можем да надникнем в различни коледни кътчета от цял свят.

Вижте снимки >>

Не, няма нужда да пътувате със самолет. Не е необходимо да се резервират билети в последния момент. Ако сте жадни за коледни вълшебства и любопитни да вкусите от коледната култура на Норвегия, Китай, Исландия и още пет държави, трябва просто да...

...посетите Сердика Център. И да минете по определен маршрут.

Първо, отивате в "Паспортен контрол" на гара "Сердика Център" на ниво +1 и взимате оттам своя коледен паспорт. С него се "качвате" на коледния експрес, който минава през осем гари. На всяка гара ще получите по един печат.

Снимка: Фото студио Елриша за Dir.bg

Като съберете четири печата, отивате обратно на "Паспортен контрол" и получавате първия си подарък - красива стъклена топка, която да окичите на елхата в хола.

Не е нужно да споменаваме, че докато обикаляте гарите, може да отметнете купуването на подаръци за близките (и не толкова близките) накуп, вместо да обикаляте целия град изнервени в продължение на цял месец.

Снимка: Фото студио Елриша за Dir.bg

Какво ще стане обаче ако съберете не четири, а девет печата, като последният е за покупки от минимум 50 лв? Ще участвате в томболата за голямата награда на Сердика Център: луксозен седемдневен круиз за двама в Средиземно море. Може и в момента да не може да си го представите, но след няколко месеца ще бъде лято и морско пътешествие до Генуа, Неапол, Месина, Валета, Барселона и Марсилия е едно от най-хубавите неща, които могат да ви се случат през лято 2020.

И още...

През уикендите между 07.12. и 22.12., отново в Сердика Център, децата ще могат да се снимат с цялото си семейство с най-важния човек по празниците: самия дядо Коледа. Професионалните снимки ще бъдат между 12:00 и 20:00 ч. на голямата нова приказна елха на Сердика Център.

Снимка: Фото студио Елриша за Dir.bg

На гара "Сердика Център" ще получите безплатно опаковане на коледните подаръци, които сте накупили. Достатъчно е да покажете касовите си бележки, и даровете ви ще бъдат опаковани в уникална подаръчна хартия, без да се налага самите вие да се упражнявате в "труд и творчество".

Снимка: Фото студио Елриша за Dir.bg

Музика, маестро...

Музика ще има, за всички от сърце. Три поредни съботи (07.12., 14.12. и 21.12.) от 18:30ч. в Сердика Център ще се проведат концерти на  Михаела Филева, Графа и Жана Бергендорф. "Къде" обаче се пази в тайна. Ще трябва да се оглеждате и да се ослушвате много внимателно...

Истинското пътуване се случва между гарите.

Посетете страницата на събитието във Facebook!