Терморегулация

Терморегулацията е система от сложни механизми, които се извършват в човешкото тяло с цел запазване на постоянна телесна температура, независима от външните температури

Нормалната температура в човешкото тяло е около 37 градуса по Целзий. Терморегулацията има решаващо значение за нормалното протичане на всички процеси в човешкото тяло.

Механизмите на терморегулация имат адаптивна роля при инфекциозните процеси и при излагането на тялото на високи външни температури.

Как организмът реагира на горещините

Топлото време и най- вече високите температури подлагат на изпитание терморегулацията на човека.

Много сериозни поражения може да има върху сърдечно-съдовата система. Сърцето е подложено на натоварване през летните месеци, защото трябва да увеличи обема работа, която извършва.

Под влияние на продължителното излагане на висока температура първоначално намалява вътресъдовия обем, следствие на дехидратация.

Рефлекторния отговор на сърдечносъдовата система е увеличаване на сърдечната честота и ударния обем на сърцето. Изследвания показват, че по време на екстремно високи температури или при продължително излагане на високи температури е необходимо ударният обем на сърцето да се повиши с 2-4 литра/мин., за да се осигури адекватен приток на кръв към кожата, посредством която се отделя топлината от тялото.

Къде се крият опасностите за хората със сърдечно-съдови заболявания

При хората със сърдечно-съдови заболявания всички тези компенсаторни механизми са значително затруднени. При пациенти със сърдечна недостатъчност трудно може да се повиши ударният обем и в резултат на това адаптацията им към високи температури е силно затруднена. В резултат на намаления ударен обем е възможно да настъпи мозъчна, стомашно- чревна или чернодробна исхемия ( недостатъчен приток на кръв към жизнено важни органи) поради намален вътресъдов обем.

Електролитните нарушения, като намалени нива на Na, K, Cl също са често срещани в горещите месеци. Те са предпоставка за нарушения на сърдечния ритъм при пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Как можем да си помогнем

За да може организмът да се справи с предизвикателствата на горещините е важно кръвоносните съдове да са еластични, с нормален диаметър, добре проходими, без отлагания на атеросклеротични плаки.

Това осигурява възможност кръвоносната система да обезпечи нормална доставка на кислород в нуждаещите се и страдащи от високите температури тъкани и органи.

Кръвоносните съдове могат да се увредят под въздействието на различни фактори.

Но независимо какъв е механизмът на въздействие, негативното влияние върху организма може да бъде фатално - запушване на кръвоносния съд, спиране на кръвооросяването на различни тъкани и органи, инфаркти , инсулти и т.н.

Как можем да поддържаме състоянието на тези жизнено важни артерии с природни средства, за да нямаме неприятни инциденти в летните дни.

Различен подход в грижата за кръвоносните съдове

В последните години учените откриват връзка между баланса на микробиома в червата и склонността на организма да отлага плаки по стените на кръвоносните съдове.

Оказва се, че при хранене с определени храни в червата се създават условия за развитие на патогенни бактерии. Те спомагат за синтезиране на продукти стимулиращи отлагането на атеросклеротични плаки, поддържат възпалението на съдовата стена, предразполагат към тромбози.

А това са и основните проблеми, които затрудняват сърдечно-съдовата система в горещите дни.

Приемът на подходяща пробиотична бактерия може да подпомогне организма да поддържа баланса на добри бактерии в червата и да не създава условия за увреждане на кръвоносните съдове.

Провиотик Кардио

Иновативен, висококачествен продукт с напълно естествени субстанции, за да преминем през летните изпитания без инциденти

Продукт създаден от млади български учени, основан на концепцията за връзката между състава на микробиома и състоянието на кръвоносните съдове.

В 1 таблетка се съдържат

• 1 милиард живи бактерии Лактобацилус плантарум

• 75 мг Транс-ресвератрол.

Пробиотичната бактерия Лактобацилус плантарум подпомага организма за балансиране на микробиома и предотвратяване увреждането на кръвоносните съдове.

Ресвератролът има благоприятно влияние върху еластичността на съдовете през мощния антиоксидантен ефект, който оказва върху организма.

Транс-ресвератролът в Провиотик Кардио е по-добре усвояваемата форма на Ресвератрол .

Източник на Ресвератрола в Провиотик Кардио е грозде, произведено във Франция.

Гаранция за високото качество на субстанцията е сертифицирането ѝ в Швейцария.

Две природни съставки събрани в 1 таблетка в помощ на организма да се справи с пагубното влияние на горещината.

 

* съдържание на Смарт Био

**Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар