Замърсяването на моретата и океаните е голям и важен проблем, за който се говори много. Но отскоро темата започна да вълнува все повече подрастващи и младежи. Специално проучване на ИКЕА през 2020 г. разкри, че всъщност децата проявяват висока ангажираност по този така наболял глобален проблем. Нещо повече - те осъзнават опасността, която е надвиснала над морското разнообразие, като в същото време искат и възрастните да се вслушат в техните желания за промяна.

Колекцията BLÅVINGAD, създадена от ИКЕА, е вдъхновена именно от тези стремежи. За изработката на продуктите са използвани рециклирани материали (където е било възможно, разбира се), като някои от тях са изоставени пластмасови отпадъци, застрашаващи чистотата на световния океан. Специалната колекция е с морски мотиви и препраща към безкрайния свят на любимите морски обитатели - косатката, делфинът, октоподът, костенурката и др., които за съжаление са потърпевши от огромните замърсявания на техния дом.

BLÅVINGAD свидетелства за смелите мечти на децата за по-добро бъдеще, но освен това служи за вдъхновение на второто поредно издание на конкурса за детска рисунка, което се проведе изцяло в България.

Предизвикателството бе отправено към децата от цялата страна като част от кампанията "Ела да играем". Те трябваше да покажат творческа мисъл и въображение, създавайки специален измислен герой - вълшебен пазител, който да защитава морските обитатели. Всички участници в конкурса имаха шанс техния герой да се превърне в реалност под формата на плюшена играчка.

Резултатът? Стотици деца от цяла България се включиха в конкурса на ИКЕА, представяйки своите вълшебни защитници, кой от кой по-интересен. Всеки герой си имаше специално представяне - от най-страхотния морски змей, който тича и плува, до супергероят "Резерват", който спасява всички риби и бозайници във водата, застрашени от изчезване. А Дуду, въображаемият пазител на Борис пък, "излапва всеки, който иска да навреди на морските обитатели. Има три глави, за да се справи с повече от един враг".

Тези и още няколко вълшебни защитници на морския свят са отличените от журито и публиката финалисти в конкурса. Но сред тях се открои един специален въображаем герой, който спечели титлата "победител" и оживя в плюшена играчка. Китът "Лора" на Габриела от Бургас се превърна в символ на кампанията на ИКЕА. По думите на малката Габи, героят "има крила и ги маха толкова силно, че образува силна вълна, изтласкваща корабите - замърсители. Изстрелва унищожителен лъч срещу замърсяванията във водата, но освен всичко това, помага и на морските обитатели, изпаднали в беда."

Снимка: ИКЕА

Няма ли да е хубаво наистина да има вълшебен кит Лора, който да бори всичките беди на морските обитатели във водата? Като символ на безопасната игра и смелите детски мечти, рисунката-играчка всъщност носи много по-голямо значение - децата са извор на вдъхновение и чистосърдечност. А ние, възрастните, по-често трябва да се вслушваме в техните интереси, идеи и смели мечти.

Китът Лора ще стане талисман на инициативата на ИКЕА и УНИЦЕФ за безопасна среда и по-добър живот за децата. Но освен това ще вдъхновява малките откриватели да не спират да мечтаят и да правят света по-добър с играта си.

И най-важното за всички нас, пораснали деца, е от време на време да поглеждаме през техните очи.

Източник: ИКЕА


Материалът е предоставен от ИКЕА.