Заедно с нея обаче преминава и струя въздух, която завихря домашния прах. Филтрите, които са поставени на пътя на въздуха, помагат прахът и сметта да не се върнат обратно в стаята, а да останат в максимално количество в прахосмукачката. Със сигурност знаете, че различните прахосмукачки работят с различни видове торбички за смет. Но какво знаете за филтрите?

Познанието за различните видове филтри е важно, защото е част от задължителната поддръжка на уреда. Прочетете следващите редове, за да научите разликите между отделните видове филтри и да прецените кой от тях е най-подходящ за Вас.

Торбички

Някои прахосмукачки работят с торбички, които служат не само за събиране на смет, но и за филтриране. Обикновено торбичките са изработени от текстил или хартия. Имат много на брой фини отвори, които едновременно позволяват на въздуха да преминава през тях и задържат праха. Въпреки това някои прахосмукачки имат и допълнителни фини филтри, за още по-сигурно и прецизно прочистване на въздуха.

снимка: iStock

Филтри от пяна

Това са малки плоски филтри с различни размери, обикновено с кръгла или правоъгълна форма. Най-често те се използват като вторичен филтър. Събират най-фините частици прах - всякакви остатъци, които въпреки всичко е възможно да са преминали през системата преди тях. В някои случаи може да се използват и като основни филтри.

Някои от тези модели могат да се перат и да се използват повторно, вместо да се сменят. За да сте сигурни какво трябва да направите, прочетете инструкциите на производителя.

Циклонни филтри

Голяма част от прахосмукачките използват т. нар. циклонен филтър. И в този случай филтърът служи и като контейнер за събраната смет. Тези филтри представляват пластмасови цилиндри, в които въздухът се завърта и изтласква частиците прах и мръсотия навън. В крайна сметка те се събират на дъното на кутията. Междувременно въздухът се изтласква и през фин филтър, който улавя останалите фини частици. За да почистите филтъра, е достатъчно да отворите кутията, да изхвърлите събраното и да я измиете.

Водни филтри

Водните филтри са най-добрите към момента. Те представляват съд с вода, през който преминават всмуканият въздух и мръсотията. Водата улавя праха, а въздухът преминава пречистен и се връща в стаята. Такива прахосмукачки успяват не само да почистят, но и да освежат въздуха в помещението, като го хидратират. Когато работите с такава прахосмукачка, трябва всеки път преди почистването да пълните контейнера с вода, а накрая да изхвърляте мръсната вода и да измивате съда.

 

* съдържание на eMag