Въпреки че високото кръвно налягане се свързва основно с повишен риск за сърдечно-съдовата система, последните проучвания показват, че то е в състояние да окаже доста сериозни негативни последствия и върху костите. Данните от изследванията недвусмислено показват, че хипертонията може да бъде свързана със значителна костна загуба, тъй нар. остеопороза.

Остеопорозата представлява заболяване на костите, при което костната минерална плътност и костната маса намаляват. Това може да намали здравината на костите и да увеличи риска от счупвания и фрактури. Тъй като заболяването в повечето случаи протича безсимптомно, много хора не знаят, че го имат, докато не счупят кост. Счупванията могат да се получат във всяка кост, но най-често възникват в бедрото, прешлените, гръбначния стълб или китката. Рискът от остеопороза се увеличава с възрастта.

Но нека видим какво кара учените да смятат, че има пряка връзка между високото кръвно нaлягане и остеопорозата.

През 2022 година Американската кардиологична асоциация провежда проучване при мишки, което дава чисто нов поглед върху хипертонията и превенцията на остеопорозата. Изследователите повишават изкуствено кръвното налягане на мишки, разделени в различни възрастови групи, изследвайки последиците, които хипертонията оказва върху костите им. При по-възрастните мишки не се наблюдава значително влошаване на здравето на костите, защото загубата на костна маса се случва неизбежно с напредването на възрастта. Но при младите мишки се получава значително по-различен ефект - хипертонията оказва изключително негативно влияние върху костната им плътност. Изследванията показват, че високото кръвно налягане е в състояние да състари костите на по-младите мишки с цели 25 човешки години! След експеримента качеството на костите при млади мишки с високо кръвно налягане, е подобно на костите на по-възрастните мишки, които нямат високо кръвно налягане. Заключението е, че хипертонията повишава значително риска от преждевременно остаряване на костите.

Учените смятат, че колкото по-рано се открие наличието на хипертонията и се започне нейното лечение, толкова по-успешно ще може да се предотврати намаляването на костната плътност с напредване на възрастта. За съжаление, хипертонията често протича безсимптомно и е възможно да страдате от нея дълги години, без изобщо да сте наясно с това. Затова единственият начин да предотвратите негативния ефект на хипертонията върху костната си система, е да придобиете навика да следите редовно кръвното си налягане от по-ранна възраст.

Най-добре е да го правите у дома, защото меренето на кръвното налягане в лекарския кабинет е крайно недостатъчно. За да установите със сигурност дали страдате от хипертония, трябва да правите ежедневни измервания и да спазвате някои основни препоръки:

  1. Изберете най-подходящия за вас апарат за кръвно налягане.

Първата и най-важна стъпка, ако възнамерявате да мерите кръвното си у дома, е да изберете точен и лесен за използване апарат за кръвно налягане.

Можете да избирате между механични и електронни апарати. Имайте предвид, че меренето с механичен апарат изисква повече прецизност, следене и специален опит. Те могат да бъдат много подходящи за използване в лекарския кабинет, но у дома е по-препоръчително да използвате електронен апарат.

Електронните апарати за кръвно налягане, от друга страна, са точни и изключително лесни за използване, а това може да ви насърчи да превърнете меренето на кръвното налягане в полезна ежедневна рутина.

снимка: Sendo

Разбира се, добре е да заложите на качествен апарат, който е медицински сертифициран. Апаратите SENDO например, използват японска технология, благодарение на която можете да разчитате на точност при измерване на кръвното си налягане, досега постижима само при измервания от медицински лица. С натискането на един бутон, маншетът започва сам да се пълни с въздух, а на дисплея се изписват точните показатели от измерването - систолично, диастолично кръвно налягане и пулс. Някои модификации на апаратите SENDO, могат да отчитат наличието на аритмия, да определят в коя рискова категория попадате, да изчисляват средните стойности на показателите ви и да съхраняват информация за множество потребители.

  1. Научете се да мерите кръвното си налягане правилно.

Много хора смятат меренето на кръвното налягане за "лесна работа" и не знаят, че трябва да спазват определени препоръки, за да получават верни показатели и да са сигурни, че следят състоянието си правилно. Ето кои са те:

  • Не пушете, не пийте кофеинови напитки и не спортувайте в рамките на 30 минути преди измерване на кръвното си налягане.
  • Поставете правилно маншета на ръката си. Той не трябва да бъде нито много стегнат, нито много хлабав, не трябва да се поставя върху дрехите.
  • Седнете в изправено положение с опора на гърба, краката трябва да са стъпили на пода, а и ръката ви да е подпряна така, че лакътят да е на нивото на сърцето.
  • В случай, че не сте диагностицирани с хипертония, но искате да започнете да следите редовно кръвното си налягане, спазвайте следните препоръки - проверявайте кръвното си налягане по едно и също време всеки ден, например два пъти сутрин и два пъти вечер, в продължение на една седмица. Записвайте резултатите, след което говорете с лекаря си.

И след като вече знаете как да следите кръвното си налягане, ето някои препоръки как да предотвратите остеопорозата:

Променете начина си на хранене. Намалете приема на полуфабрикати, сладкиши, сладки напитки, алкохол, Консумирайте повече зеленчуци, пълнозърнести храни, птичи меса, риба, ядки, авокадо, зехтин. Избягвайте пушенето и ограничете алкохолните напитки.

За да предотвратите загубата на костна маса, трябва да приемате адекватни количества калций. За целта наблегнете на млечни продукти, броколи, зеле, сьомга и тофу. Витамин Д също е важен за костното здраве. Можете да си го набавите чрез консумацията на риба тон, сьомга, яйца, както и с излагане на повече слънчева светлина. Ако ви е трудно да получите достатъчно калций и Витамин Д, можете да ги приемате под формата на хранителни добавки.

Включете физическа активност в ежедневието си. Упражненията с тежести, като ходене, джогинг, тенис, катерене по стълби и тренировки с тежести, могат да ви помогнат да изградите здрави кости и да забавите костната загуба. Разбира се, трябва да бъдете последователни и да положите дългосрочни усилия.

Важно е да помните, че добрият контрол върху кръвното налягане, в комбинация със здравословен начин на живот, може да ви гарантира добро здраве на костната система и да ви предпази от остеопороза и други съпътстващи хипертонията заболявания.

 

* съдържание на Sendo