"Всички щастливи семейства си приличат". Популярният цитат на Толстой ни кара да се замислим върху това как изглежда съвременното домакинство.

От написването на Ана Каренина през 1873 г. е минало много време и днес навиците и порядките на домакинствата са коренно различни.

А какво ли биха казвали за нас след три или четири века, например?

Решихме да направим едно малко изследване на съвременното домакинство и да проверим по какво си приличат и по какво се различават. Има ли тенденции, които можем да забележим и коя е сплавта на модерното семейство - такова, каквото го познаваме към днешна дата?

Подреден хаос

2022 г. - семейството може да изглежда по всякакъв начин. Правила няма и всеки е свободен да изгради своето домакинство така, както желае. И все пак, остават си битовизмите, които изискват да имаме някаква организация. Кой и кога пазарува? Какво да хапваме през седмицата или в неделя? Кой чисти у дома и най-вече кой ще измие чиниите след вечеря. Все въпроси, от които никой не може да се скрие.

Хубавото на съвременния свят е, че в повечето случаи всичко това е поделен ангажимент между партньорите в едно домакинство. Сякаш идеалният вариант предполага всеки да поеме част от неизбежните задачи у дома. Така си грантираме мир и разбирателство... е и винаги чиста мивка сутрин.

Технологичния подем

Понякога имаме чувството, че все повече заживяваме във футуристичен роман. Смарт уреди - пералня и климатик, които можем да пуснем от разстояние. Регулираме лампите с телефона, дори някои хладилници вече притежават смарт функции за липсващи продукти. Можем да контролираме всеки един аспект от деня с помощта на устройството в джоба ни. И разбира се, можем да си организираме пазара с мобилно приложение. Lidl Plus разкрива пред нас лекота и удобство, познати само на модерното съвремие. С един бърз клик имаме достъп до различни оферти и купони, с които можем да спестим допълнително пари от бюджета за още повече вкусотии или за онзи блендер, който все отлагаме да си вземем.

Секция "Рецепти" ни вдъхновява с идеи за традиционни или нестандартни за нас ястия и то бързи и лесни за приготвяне.

С Партньорите на Lidl Plus можем да се възползваме от отстъпки намаления дори извън пределите на магазините на веригата. Например, когато сме на път и спрем да заредим на бензиностанция OMV и хоп ето ти гориво, кафе или нещо друго с намаление. Или пък сме се вдъхновили да учим нов език - Lidl ни дава възможност да развием потенциала си по много и различни начини.

Връщаме се обратно в приложението и се чудим какво ни се яде или пък искаме да си планираме седмичния пазар - дигиталната брошура е на лесно и удобно място в меню лентата. А освен актуалната седмица, имаме достъп и до офертите от следващата за всички онези, които обичат качественото планиране и отрано са изчислили всичко до последния детайл.

Търсенето на баланс

Да поддържаш домакинство не е въпрос на усилия, а въпрос на баланс между хората, които са част от него. И за да илюстрираме това, ще ви покажем как успяват да постигнат своя характерен и типичен баланс две дами, които пазаруват с Lidl Plus.

Това са Истислава Митева и Мария Иванова. И двете се занимават със социални медии, живеят в два различна края на страната.

Истислава е от Варна, а Мария е от Димитровград. Ежедневието им е натоварено, динамично и изпълнено с неочаквани обрати. Въпреки това обаче са открили баланс за своите домакинства и уверено отговарят на няколко кратки въпроса от нас.

Нека се вдъхновим или пък да почерпим идеи за следващия ни пазар в Lidl.

Снимка: личен архив

Ето какво ни споделят Мария и Истислава

Отделяте ли си бюджет специално за храна?

М.И: По-скоро не. Не обичам да правя компромис с храната си, а и бих казала, че пазарувам "разумно".

И.М: Нямаме конкретен бюджет за храна.

Веднъж седмично или всеки ден?

М.И: Старая се да е веднъж седмично, но ще излъжа, ако кажа, че не забравям продукти и не ми се налага да ходя и по-често. Понякога и в един и същи ден!

И.М: С добро планиране на менюто успяваме да пазаруваме веднъж в седмицата. Разбира се, случва се да пропуснем нещо или пък да се наложи да допълним покупките в случаите, в които имаме гости :) Споделената храна е по-вкусна и много обичаме на масата да има повече хора.

Защо използвате Lidl Plus?

М.И: Защото много ме улеснява и мога да намеря на едно място актуалните брошури, оферти и специални купони за още по-бюджетен пазар и оптимизиране на разходите. Много харесвам и това, че имам достъп до дигиталните си касови бележки.

И.М: Харесваме Lidl Plus заради подбраните купони за допълнителни намаления в магазините на Lidl, а и извън тях - за гориво, различни застраховки и още куп полезни неща. Използвам го и за бързи и интересни идеи за хапване и рецепти.

Списък или избирате на момента?

М.И: Винаги пазарувам със списък. Имам "споделена" бележка с мъжа ми, в която добавям нужните продукти веднага щом свършат. Така вероятността да забравя нещо е много по- малка, а ако се наложи да пратя него до магазина - списъкът веднага е под ръка.

И.М: Списък, винаги. Той обаче не ни спира от непланирани покупки, особено през тематичните килинарни седмици в Lidl - обичаме да пробваме нови вкусове.

Колко време ви отнема да напазарувате и защо?

М.И: Около 15тина минути. Зависи за какво съм отишла в магазина. Понякога просто отивам да се разходя, разгледам и напазарувам на воля и тогава могат и да станат повече.

И.М: Откровено около половин час. Но причината е, че много обичаме да се заглеждаме и по нехранителните стоки в Lidl. :)) Списъкът е подготвен по категории и разпределение в търговския обект - започва с плодове и зеленчуци, следват риба и месо, след това млечни продукти, замразени храни и пакетираните храни подбираме накрая. Бързо и лесно, ако не се изкушавате като мен да се заглеждате по разни уреди и принадлежности за кухнята. Обожавам!

Солено или сладко?

М.И: Определено съм фен на соленото и винаги грабвам по някой пакет ядки, соленки или чипс.

И.М: Солено и малко сладко за разкош, обикновено приготвено у дома (но често има място и за джелато в кошницата).

Зеленчуци или плодове?

М.И: Плодове. По много и всякакви!

И.М: Повече зеленчуци.

За какво харчите най-много?

М.И: Вероятно за млечни продукти, защото цялото семейство много ги обичаме.

И.М: Харчим най-много за протеините за основните ястия - месо и риба.

А за какво най-малко?

М.И: Газирани напитки и бира, защото почти не ги консумираме.

И.М: Зеленчуци.

Имате ли хитрини при планирането на седмичното меню?

М.И: Старая се да се съобразявам със сезонните продукти и да ги включвам колкото мога в менюто ни. Всичко друго е спрямо настроението!

И.М: Винаги проверявам вече наличното у дома - често в шкафовете се намират необходими за рецептите продукти и мога да спестя от излишни покупки.


Материалът е предоставен от Лидл.