Всяка Коледа, а и всеки празник, е повод да си пожелаваме здраве, защото то е най-ценният дар. Нека тази Коледа здравето да не е само добро пожелание, а прекрасен подарък за Вас или Вашите най-любими хора.

И ако гените са това, което създава помежду ни родствена връзка, то обичта е това, което ни прави истинско семейство. Затова тази година зарадвайте най-близките си с генетичен тест, с който да живеят пълноценно и здравословно спрямо индивидуалните нужди на всеки, заложени в неговата ДНК.

Тестовете, предлагани от лидера в генетичните изследвания у нас НМ Дженомикс могат да бъдат подарък за цял живот за вас и любимите ви хора.

Подарете здраве, красота и баланс с тестовете от линията LifeGenomix - Life Nutrition, Life Fitness и Life Skin.

Защо приятелката ви яде пица и банички и никога не пълнее? Защо съпругът ви стои на едни и същи килограми през последните години, макар редовно да си позволява бира и хрупкав чипс? Най-вероятно заради гените. Ако искате да разберете как вашата ДНК оказва влияние върху начина, по който усвоявате хранителните вещества и как вашият организъм реагира на определен режим на хранене - то най-лесният начин е Life Nutrition. Защото отдавна е известно, че преработването на храните, метаболизирането на кофеина и алкохола и дори някои хранителни непоносимости са пряко свързани с гените. Така те могат да бъдат пътеводител в избора ви на здравословна диета, която да е разработена и пригодена специално за Вас. С теста Life Nutrition се изследват 42 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 80 генетични вариации и над 60 гена.

За всички е ясно, че редовното спортуване укрепва имунната система, зарежда тялото с енергия и намалява риска от редица заболявания на сърдечно-съдовата система, както и на опорно-двигателния апарат. Някои хора обаче не могат да разгърнат пълния си физически потенциал в даден спорт, въпреки голямото си желание. Това е така отново заради...гените. Ако искате да знаете коя физическа дейност ще натовари тялото ви по най-добрия начин и ще получите най-добри резултати - помощникът е генетичният тест LIfeFitness. С този ДНК тест ще получите адекватна информация за това как вашето тяло реагира на дадена тренировъчна програма, какъв е вашият спортен потенциал, скоростта ви на възстановяване, както и рискът от травми при упражнения. LIfeFitness изследва 32 състояния, групирани в 6 категории, включващи над 60 генетични вариации и над 20 гена.

И междувременно всички усилия за подобряване на здравословното ви състояние може да нямат добри резултати, ако най-големият орган в тялото ви не е в отлично състояние. А това е кожата. Част от защитните механизми на кожата са свързани и с гените на всеки човек. Затова генетичният тест Life Skin е отлична основа за изграждане на персонална програма за грижа и превенция на кожата за цял живот.

Чрез него вие ще имате информация за вашия дермагенетичен портрет, която ще ви помогне да разрешите проблеми, като акне, целулит или псориазис. Тестът изследва 25 състояния, групирани в 5 категории, включващи над 70 генетични вариации и над 35 гена. Също така са включени препоръки на базата на резултатите на потребителя и допълнителна полезна информация.

Здраве и спокойствие по време на бременността

В очакване на Рождество за онези семейства, в които най-съкровената мечта е на път на стане реалност, най-прекрасният подарък за родителите е спокойствието по време на бременността.

За много бъдещи майки тревогите започват малко, след като са видели така желаните две чертички на теста за бременност. И винаги първият въпрос, който изниква в ума им е - добре ли ще е детето ми?

Има няколко изследвания, които дават информация на лекарите за евентуални генетични малформации на плода, но резултатите на едни от тях не са особено надеждни, а при другите има риск от усложнения и дори загуба на бебето. Затова и много бременни отказват да се подложат на тях, въпреки риска да родят дете с генетично увреждане.

Тогава как да сме спокойни? Лесно.

Пренатест е първият неинвазивен тест в България и Европа, който открива генетични аномалии при все още народени бебчета по напълно безопасен и сигурен начин - единствено чрез кръвна проба от майката, а резултатите са с 99,8 процента точност. Той може да бъде направен още от 9-а гестационна седмица от бременността и дава информация за наличие на най-честите генетични аномалии при бебето: Синдром на Даун, Синдром на Патау, Синдром на Едуардс или някой от дефектите, свързани с половите хромозоми (синдроми на Търнър, Клайнфелтер, Тризомия X и Тризомия XYY). Така, в случай че се установи генетична аномалия, Пренатест Ви дава време и възможност да направите информиран избор дали да родите дете със синдром и съответно да се подготвите за последствията от решението Ви, в случай че решите да го запазите. Решението за прекратяване на бременността несъмнено е труден избор, но още по-трудно е когато нямаш този избор.

"Бъдещето винаги започва сега"

При много заболявания ранното предприемане на терапевтични стъпки е от ключово значение за предотвратяване на усложнения. В някои случаи, лечение и промяна в хранителния режим едва при проява на симптомите, могат да се окажат твърде закъснели. Затова Baby NEXT е подходящото решение за всички родители, които желаят да направят пълен скринингов тест на бебето или малкото си дете и така да получат информация от най-ранен етап за здравето му. Взимането на ДНК материал също не трябва да притеснява родителите. То е безопасно и безболезнено, защото става чрез натривка от вътрешната страна на бузката на бебенцето. Тя се изследва лабораторно чрез NGS (Next Generation Sequencing - секвениране от следващо поколение) за над 200 състояния.

Микрокосмосът в нас, за който не знаем

За онези, които искат ново начало и по-здравословен живот през новата година най-подходящият подарък е Микробиомен паспорт. Стомашно-чревният тракт на човека е дом на над 39 трилиона микроорганизми, известни като "чревен микробиом" или "чревна микрофлора".

Микробиомът се сформира още по време на раждането, когато бебето, минаващо през родовия канал, влезе в пряк контакт с майчината бактериална флора, която след това се заселва в червата му. Той е в постоянното взаимодействие с клетките и системите в нашето тяло и затова повлиява редица процеси и промени, свързани със здравословното ни състояние. Затова, чревният микробиом е своеобразен микрокосмос и е индивидуален при всеки човек.

Микробиомен паспорт е анализ на видовете и количеството на микроорганизмите в червата на човека, съставящи неговия чревен микробиом. Тестът включва определянето на над 1 500 вида бактерии, като пробите се изпращат за анализ в лаборатория към Медицинския университет във Виена.

Експертите са категорични, че е изключително важно да се грижим за здравето на микробиома си, тъй като при неправилен начин на живот можем да навредим на баланса между "полезните" и "вредните" микроорганизми, които живеят в нашето тяло, и това да доведе до влошено качество на живот.


Материалът е подготвен със съдействието на НМ Дженомикс.