Разпространяването на аргументирани научни изследвания по темата е част от кампанията за популяризиране на родния танцов фолклор по целия свят. Това бе обявено днес на пресконференция в БТА от инициаторите Мартин Йорданов - предприемач и собственик на фирма за мъжки костюми по поръчка, и Христо Димитров - хореограф и режисьор, основател на ансамбъл "Българе".

Кампанията ще бъде обявена и довечера преди благотворителния концерт "Артисти подкрепят артисти" в зала 1 на НДК от 19 часа. За първи път пред публика ще бъдат показани и фрагменти от проекта "Осмото чудо" - четвъртия голям проект на ансамбъл "Българе", представящ богатството на българския фолклор. Български народни танци да се играят в модерни костюми и в акомпанимент на музика от различни стилове.

Организаторите призовават всички български емигранти по света на 24 май да се съберат в градовете, където живеят, да играят хоро и след това да пуснат клипове в интернет. С това предложение инициаторите ще се обърнат и към всички известни българи в страната - артисти, държавници, кметове и т.н.

Сред останалите идеи е Министерството на туризма и туристическите фирми да развиват фолклорен туризъм, като рекламират най-големите наши фолклорни фестивали и ги включват в туристическите си пакети, Министерството на образованието и науката да въведе часове по народни танци с преподаватели професионални танцьори, да организира национални състезания по фолклорни танци между училищата, да съдейства за издаване на учебници по български фолклор.

Част от проекта е конкурсът в подкрепа на българските фолклорни танци и мода с награден фонд 15 000 лева. "Конкурсът е по-скоро форма на подкрепа за производителите на облекла с български мотиви и символи, с които се надяваме да впечатлим абитуриентите - така ще бъде удовлетворено желанието им да са с нещо съвсем ново и различно, защото досега такива тоалети не са предлагани", отбеляза Мартин Йорданов.