За последните 12 месеца той е спечелил 89 милиона долара. Патерсън миналата година си върна челната позиция, след като предходната я бе отстъпил на авторката на романа "Петдесет нюанса сиво" Е. Л. Джеймс. Патерсън е признат за един от най-ярките майстори на трилъра. Най-известните му бестселъри са книгите от циклите за американския детектив-психолог Алекс Крос, за детектива Майкъл Бенет и серията "Женски клуб 'Убийства'". Наскоро той обеща да пише повече книги за деца и дори съобщи точната цифра - около 12 книги на година, пишат от БТА.

На второ място в рейтинга на сп. "Форбс" с голяма разлика е авторът на фантастика за юноши "Вината в нашите звезди" Джон Грийн, заработил 26 милиона долара за година. Романът му е разпродаден в тираж над 3,5 милиона екземпляра, а едноименната екранизация събира приходи от продажбата на билети по света в размер на 307 млн. долара. Друг филм по роман на Грийн - "Хартиени градове", излиза на екран това лято.

Третото място в класацията на най-високоплатените писатели в света си поделят авторката на романи за жени Даниел Стийл и Вероника Рот, написала поредицата "Дивергенти". За последните 12 месеца двете са получили по 25 милиона долара.

На четвърта позиция е Джеф Кини (23 млн. долара), на пета е Джанет Еванович (21 млн). Джоан Роулинг, която премина от писането на книги за Хари Потър към романи за възрастни, се върна в топ-10 на най-печелившите писатели в света с доходи от 19 милиона долара. Също толкова е заработил и Стивън Кинг, който поделя с Роулинг шестото място.

Седма в рейтинга на "Форбс" е Нора Робъртс с 18 млн. долара. В топ-10 е и авторът на трилъри Джон Гришам с доходи от 14 милиона долара. В класацията са влезли още Дан Браун ("Ад"/, Сюзан Колинс ("Игрите на глада"/, Джилиан Флин ("Не казвай сбогом"/ и Рик Риърдън (поредицата за Пърси Джаксън/. Всички те са спечелили по 13 милиона долара.

Доходите на авторката на книгите от поредицата "Петдесет нюанса сиво" Е. Л. Джеймс и на Джордж Мартин, известен от "Игра на тронове", се оценяват на по 12 милиона долара.