"Гео"- мистериално действо по романа на Христо Карастоянов "Една и съща нощ", сценична версия и постановка на Иван Добчев, ще има премиера на 13 и 14 ноември в Народния театър "Иван Вазов", съобщават от трупата.

Леонид Йовчев играе Гео Милев. В другата главна роля - на Георги Шейтанов, е студентът Александър Кънев.

Сред актьорите - в ролите на хронисти, анархисти, сатанисти - са Марин Янев, Алиса Атанасова, Зафир Раджаб, Ева Данаилова, Павлин Петрунов, Валентин Ганев, Йосиф Шамли, Сава Драгунчев, Албена Ставрева и студенти.

Сценографията е на Венелин Шурелов, костюмите - на Петя Боюкова, музиката - на Христо Намлиев.

По думите на Христо Карастоянов "Една и съща нощ" не е биографичен роман, а история за двама млади мъже, обсебени от своите идеи и намерения, които в крайна сметка се оказват едни и същи - убеден бунт срещу статуквото.

От екипа припомнят предупреждението на Гео Милев, че изкуството в България е в опасност. "

Днес българският народ стои сякаш пред неумолимата паст на своето духовно обезличаване и самозаличаване. Днес творческият импулс на българския дух е спаднал до мъртвата нула на духовния термометър. Унинието е всеобщо, мъртвилото е безплодно, порабощението на духовете е безизходно и всички погледи очакват спасение. Спасение, което би било чудо. Всички, до днес управлявали партии, са окончателно дискредитирани в очите на народа. Тяхното безчестие ги обединява в една обща купчина гнила слама, която трябва да се изгори, защото те - всички досегашни "политически дейци" - нямат нищо общо с народа. Забранено е да се говори, да се мисли, да се пише, да се чете, а най-сетне и да се живее"
, пише Гео Милев.

Като режисьор Гео Милев има една постановка в Народния театър - "Мъртвешки танц" от Аугуст Стриндберг през 1920 г., в исторически план оценявана като значителна крачка към модернизацията на националната сцена. Особено силно е присъствието на поета в Народния театър като преводач на "Хамлет", "Монна Ванна" и др.