15-ото му издание започна с премиерата на документалния филм за модата "Първият понеделник през май" на режисьора Андрю Роси, предаде АП.

Вижте снимки >>

Филмът проследява организирането на изложба за модата в музея на изкуството "Метрополитън" и годишното благотворително събитие с участието на много знаменитости. Лентата хвърля поглед зад кулисите - от притесненията на Ана Уинтур при определянето на местата, които ще заемат знаменитости, до хонорара на Риана за изпълнението й на благотворителното събитие.

Сред присъствалите на прожекцията бяха Ана Уинтур, креативният директор на "Вог" Грейс Кодингтън и модният дизайнер Зак Поузън, пише БТА.

В рамките на фестивала са предвидени прожекции на над 100 филма, 77 от които са световни премиери. Ще бъдат показани филмите "Холограма за краля" с Том Ханкс, "Натрапникът" със Сюзън Сарандън, "Елвис и Никсън" с Майкъл Шанън и Кевин Спейси, както и режисьорският дебют "Всичко, което имахме" на Кейти Холмс. "Трайбека" ще бъде закрит на 24 април с прожекция на 55-минутната документална лента "Бомбата".

Сред най-очакваните прояви на фестивала е отбелязването на 40-годишнината на класиката "Шофьор на такси" със съоснователя на феста Робърт де Ниро. След прожекцията ще има беседа с него, с режисьора на филма Мартин Скорсезе и актрисата Джоди Фостър, чието превъплъщение в образа на непълнолетна проститутка й носи първа номинация за "Оскар".

Тазгодишното издание на фестивала бе свързано с противоречия. Организаторите решиха да извадят от програмата документалния филм "Ваксинирани: От потулването до заговора", в който се говори за връзка между ваксинации на деца и аутизъм. Решението филмът да бъде показан бе критикувано, след като твърдението на режисьора му - активиста срещу ваксинациите Андрю Уейкфийлд, че ваксините срещу морбили, заушка и рубеола са свързани с аутизъм, бе дискредитирано. Учени заявиха, че няма такава  връзка, а от Американските центрове за контрол и превенция на болестите отбелязаха, че ваксините не причиняват аутизъм.

Робърт де Ниро, чийто 18-годишен син е аутист, призна, че отчасти съжалява филмът да не бъде показан.