Софтуерът на българската компания "Chaos Group" е един от 18-те носители на престижната награда за технологични постижения, съобщи Американската филмова академия.

Владимир Койлазов е съосновател на фирмата, която от години е сред световните имена в бранша. Българинът ще бъде награден за "оригиналната идея, дизайн и реализация" и приноса на V-Ray за навлизането и усъвършенстването на 3D визуализациите в киното, пише "Дневник".

От "Аватар" до битките в "Игра на тронове", през хитове като "Дедпул", "Железният човек", "300: Възходът на една империя" до филми, които наглед не ползват визуални ефекти, сценографията на все повече заглавия е изцяло компютърно генерирана. Софтуерът за рендъринг V-Ray пресмята и превръща компютърния модел във фотореалистично 3D изображение с необходимата светлина, текстура и цвят.

Оскарът се присъжда на Койлазов и компанията за бързите им алгоритми, включително за т.нар. "глобално засветяване", които правят технологията приложима в големи филмови проекти. Днес тя се ползва все по-често вместо реалните снимки - например гледките към Манхатън и Световния търговски център в "The Walk: Живот на ръба" на Робърт Земекис са изцяло генерирани чрез софтуер, включително V-Ray.

Фирмата е основана в края на 90-те от Койлазов и Петър Митев, а първата версия на V-Ray е от 2002 г.

Владимир Койлазов няма да получи известната статуетка "Оскар", а специална гравирана плоча, каквато получават победителите в подкатегория "Наука и инженерство", пише "ClubZ". Церемонията за технологичните Оскари ще бъде на 11 февруари 2017 г. в Бевърли Хилс, Калифорния. Обикновено тези награди се връчват две седмици преди големите Оскари, които тази година са на 26 февруари в Лос Анджелис.