Българин получи ”Оскар” за кинотехнологии

Владимир Койлазов ще бъде награден с "Оскар" за технологични постижения в киното за софтуера за 3D визуализации V-Ray.

Обратно в новината

Коментари - Българин получи ”Оскар” за кинотехнологии | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

това е обикновен ПЛАТЕН плъгин за autodesk 3dsmax, Cinema 4D, Maya и други мощни програми... how to create plugin for 3ds max и уроци как се правят плъгини... за 15год ако не може човек да се научи да прави плъгин, то значи е супер будала... а и софта им се прави от много хора... плъгинът им струва малко над 200$ и оттам печалбата е голяма, понеже хиляди хора работят на тези програми и си инсталват плъгини най-различни, а те са все платени... разликата от това да създаваш софтуера и плъгинчета е ОГРОМНА! 4ао тъпаци :)

ааххахахахах колко си прост хахаахахахах ... всъщност е тъжно да има толкова прости хора :(

Завистливите дребни душици, от които не става и чеп за зеле, се пукат от злоба към успелите с честен къртовски труд. :) КЕФ!!! А теб по коя телевизия можем да те видим и къде ти е оскарът като всичко е толкова лесно и просто? :) И едно пояснение. Нещо ти бяга математиката (не че трябва да ни учудва). Софтуерът им струва $1000, а не $200. Поредният нереализиран, комплексиран злобар.

По телевизията казаха, че е само номиниран. Вие пишете, че е награден. На кого да вярваме?

Разбрал си, но само наполовина. Номиниран е и ЩЕ бъде награден на официална церемония на 11 февруари тази година в САЩ, Бевърли Хилс, Калифорния. :)

Бездарни хора няма. Всеки има някаква дарба. Но обикновено имат и широко разпространени пороци, в общия случай по-силни от дарбите им. Владо те респектира до посиране, но не искаш да си на негово място ни най-малко, нито пък респектът ти пречи да пускаш клюки по негов адрес. Замислял ли си се обаче каква ли мотивация има този човек, за да обладава толкова силна воля и да бъде толкова фокусиран?

Пежо беше, преди да емигрираш по Фелибето. Рефрешни инфото! Освен ако не е върл поколонник на марката.

Джип кара, ама Пежо.

Защо ли този интелигентен, млад, красив и успешен българин няма нужда да се снима със спортна кола и разголена мацка? И защо не четем за него всеки ден?... въпросът е реторичен...

Защо ли ? Защото е интелигентен.

Каква кола кара Владо, просто за сравнение със "звездите" от другата статия!

С пожелание за нови успехи от сърце!

Поредният български гений! Да е жив и здрав!Сигурно родителите му много се гордеят с него! Жалко,че изтичат мозъци от България и държавата нищо не прави по въпроса,а с действията си стимулира стопяването на нацията!

Владо не е изтекъл никъде. Живее и работи в България.

ДИР, заглавието и статията малко подвеждат. Напишете, че българска компния получава Оскар . Владо е човекът , който ще присъства на награждаването и ще приеме наградата, която обаче е за фирма Chaos . А това е екип от кадърни и работливи хора .

Наградата е персонално за Владо, не е за Хаос Груп / В-Рей. Има награди, които са на фирми (например Сони тази година), но тази не е такава. Със сигурност ще се появят хора, които да искат да си я присвоят. Но си е съвсем лична.

Тук някои реват как тази фирма не била от онези с куфарчетата от 90 години. И как тя била основана на талант. Не съм запознат и не коментирам специално тази фирма. Но ще коментирам друг факт. Ако ги нямаше онези куфарчета нямаше и един мол да има! Нещо повече - С пари дори идея да нямаш, може да пробиеш. Не случайно казват пари при пари отиват. Бил Гейтс да не е станал милиардер със своя идея? Не! Купува чужд продукт и го препродава! Просто има пари и връзките да го направи. Обаче доста умишлено се пренебрегва една подробност - какво работи майката на Бил Гейтс, когато той прави големият пробив с IBM.

Малко пишеш глупости, Бил Гейтс не е станал богат, защото е имал пари, а защото е хвърлил доста усилия по въпроса. Може да не е написал най-добрия софтуер, но сигурно пишеш от комшютър с операционна систем, която той ти е предоставил. Освен това е факт, че той е бил много добър програмист, все пак се оказва, че е по-добър предприемач.

Преди време имаше една новина за едни българи, които бяха направили защита за дебитни карти - лепенка, която покрива магнитната лента и се работи само с чипа на картата. Много иновативен продукт. Много им се радвах че са успели да постигнат това. И направо се дивях колко сили са имали да пробият с бюрократщината в България за да изкарат продукт. Личнно съм опитвал и знам какво е. Обаче после разбрах, че то на единият баща му бил депутат, тези лепенки се печатели в печатницата на баща и започна да ми се изаснява картинката как тези хора не са обикновенни хора. Бях като попарен, защото това доказва как обикновен човек в България не може да направи нищо. Искрено се надявам с тази фирма, създадена през 90-те години, когато всички знаем кои фирми възникнаха, да е просто съвпадение, а не поредният стартъп с комунистически пари, пък дори и успешен.

Мисленето ти куца този път. Владо и Петър са компютърджии, които тръгнаха от нулата. Парите ги натрупаха прес последните години, защото продуктът на Chaos е търсен и продаван по цял свят . Това не е местна фирма , която да се занимава с ахмашки продукти и подходи. Комундета в случая няма , а всичко опира до акъл и много ттуд от екипа.

Браво :) Със скръстени ръце и Сатаната нямаше да ви помогне.

върнете ми социализмааа !!! не ме интересува Владо - той е един и дори през соц-а щеше да е оценен и да емигрира на запад ама какво прави масовката в България ? слуша чалга и телефонни измамници и измамници политици - пълен батак

ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА НАЙ-МОДЕРНИЯ КОМПЮТЪР В САЩ БЕШЕ АЙБИЕМ 360 , АЕЙПЪЛ МАКИНТОШ , ПРАВЕЦ 82 И НИЕ ГИ ИМАХМЕ В БЪЛГАРИЯ :)))) ..... ТАКА ЧЕ И В АМЕРИКА И В БЪЛГАРИЯ ТИЯ ПРОГРАМИСТИ ЩЯХА ДА НОСЯТ РОЛКИТЕ С ЛЕНТИ КАТО ХАМАЛИ :))) ... ОБАЧЕ ТВА НЕ МОЖЕШ ДА ГО ОБЯСНИШ НА ТИКВА ПРОСТА :))

Тук съм съгласен. Истинският бум и милионерите станаха с интерент ерата. Преди това компютъра не се ползваха толкова в домакинствата, т.е. нямаха масовост.

гледах ''walk'' на 3d , през цялото време ми бяха изпотени ръцете , благодаря ти Владо !!!

"Впечатлена" съм от коментарите на някои, които изливат злобата и завистта си, вместо да се гордеем с успехите на един млад българин, който все още работи в родината си. Браво на момчето!

ама спри се мъ ! ма разбира се че се гордеем ! не забравяй че сме българи обаче!

Всъщност заглавието и статията малко подвеждат. Владо е човекът , който ще присъства на награждаването , но наградата е за Chaos . А това е екип от кадърни и работливи хора .

Ей, няма как да не изпълзи някое завистливо тролче, което нито познава Владо, нито знае що е то Chaos Group, хеле пък компютърна графика, но е "свръъъх компетентен" относно личността му или вътрешната организация на Chaos Group. Всеки, който го познава ще ви каже, че е супер пичага, скъсва си гъза от програмиране и на всичкото отгоре е учудващо скромен за успехите си и за това, което е успял да измисли с мозъка си! Понякога се чудя кога спи и дали всъщност не е робот-андроид като във филма Терминатор, хаха... ;) Шегата настрана, докато някои сънуват конспирации за "червени куфарчета" и "експлоатация", това момче и екипът му пишат уникален софтуер и прославят България в ЦЕЛИЯ СВЯТ! Добре, че са хора като тях да ни радват в сивото ни ежедневие и от време на време да се гордеем, че сме българи. Ползваме софтуера, който са измислили и мога отговорно да кажа, че няма да намерите друга софтуерна компания, която е с толкова светкавично и компетентно обслужване може би в света! Поздрави на целия екип, бетата на 3.5 е железна, дори я ползваме в комерсиалните проекти без крашвания. Тук чакаме с огромно нетърпение официалния рилийс на версия 3.5! :)

все ще се намери я някое лайно-хейтър, я някой недопребоядисан политдрон с променлива ориентация.. а точно vray и човечетата зад него са безспорни в целият - ЦЕЛИЯТ - свят.

всеки може да се оправдава, на някои бай тошо им е крив, на другия му липсвали 100 човека да пишат за него, третия си е просто говновоз....

Давате ли си сметка какво можеше да направи Владимир със своя талант по времето на Тодоран 1ви Правешки под съвеЦкия похлупак? Щеше да работи в някое учреждение под ботуша на някой партиен простак - каскетлия, да ходи на бригади за картофи, да ходи на "всенародни" манифестации, на открити партийни събрания и да чака 10 години за "Москвич". Да, ама водката беше 1,67 лв....

Това не означава че фирмата не е направена с парите на Тодоран. Бъди сигурен че името на тоя който е разработил технологията не се посочва, а кой ръководи фирмата с Тодорановите пари няма значение.

Точно Владо е този, който разработва продукта. Основният разработчик, да кажем. Той е техническото лице, а не този, който намира инвеститорите и се занимава с бизнес делата, фактически. В последният смисъл, главните заслуги са на съдружникът му, защото блестящи програмисти у нас има много, има и много интересни разработки, който не виждат бял свят, заради липса на подходящ маркетинг, стратегия, инвеститори и т.н.

Името на тоя, който е разработил технологията е ясно и то е точно Владимир, който е главният разработчик зад Вирей. Що не ги посетиш в офиса им в София да погледнеш как пишат код момчето и екипът му и после ела да цапаш по статиите? Като нищо не разбираш, не си измисляй теории на конспирациите. Не всеки, който е успял в България е престъпник.

Пише - СЪОСНОВАТЕЛ!!! Няма никакво значение чии са парите и как точно работят- за всичко това си имат подписани договори. Важни са резултатите от тази комбинация. Честити им признанието и наградата- не се сей там където е смешно да поникнеш. Това не е твоя територия. В някои от тези филми звучи и българска музика.

Много си далече от истината. Тея момчета са си направили парите от нулата с много работа и акъл.

да ама ако не беше идвал соц-а със заводите в градъ индустриализацията на страната видимо увеличеното градско население ти щеше да си селски зачатък с гумени ботуши у некой село да ринеш на кравите торта - тъй като гледам не си особенно интелигентен нито пък умен въпреки да пишеш у форум и се опитваш да си остроумен - каквоти остроумен та ти и умен не си щом немое да ти светне реалността че българина катое много труден за колектив и гражданско самосъзнание и отговорност към собственото си общество

Браво, ето такива новини искам да чета! Пожелавам ви от сърце още постижения и награди! Да сте живи и здрави!

браво на момчетата!да са живи и здрави!

Тоя като го гледам на снимката изглежда много млад за да е създал фирма 97 година. Е, тогава се раздаваха куфарчетата на Луканов, не знам съвпадение ли е, какво ли. Може баща му да взел някой куфар.

Трябва да си кръгъл идиот за да допуснеш, че с куфарче се раздава софтуер за холивудски филми

От тук до луната да ти пиша минуси,няма да промени идиотското ти мислене!Живей си в динозавърската ера,глупак!!!!

Абе ти и от тука до луната да пишеш и минуси и плюсове, няма да промениш истината. Но вервай си, вервай си, щом така ти харесва.

Абе знаеш ли че си прав. Това нашето момче изглежда да е ходил прав под масата когато е "основал" фирмата през 97 година.

Абе бате, нямаш ли приятели за да ти кажат, какъв кръгъл глупак си? Вземи да спреш да си лееш помиите на друго място, нещастно човече.

40 годишен е, млад е бил, когато прави пробив, с който става възможно рендерирането на големи сцени, практическо невъзможно до онзи момент. Прочее рядко дисциплиниран и сдържан човек, с което буди респект.

Не е реално един 18 годишен младеж да има пари да направи собствена фирма, да разработи софтуера и да го патентова. Затова трябват много пари. По онова време пари се получаваха само с куфарчета. Да не говорим че на 18 години нямаш нужното образование и познания за да можеш да разработиш такъв софтуер. Доста ми прилича на подставено лице.

"Тоя" дето го гледаш на снимката е млад, щото работи с мозъка си и се занимава със софтуерно инженерство, а не е бачкал по строежите за 500 лв/месец. Преди да клепаш по едни от най-умните и достойни българи на нашето съвремие, първо прочети как е създадена фирмата. Напиши в гугъл "Създатели на светове" и от резултатите кликни на статията на capital bg. Тези момчета са си скъсали гъза от учене и работа и са пробили. Но за простака, ако някой е успял в живота, винаги куфарчетата са му виновни. Мина това време, приятелю. Вече ако имаш знания и можеш - успяваш, дори и в България. Ако ли не, бачкаш за 500 лв. и плюеш по всички и всичко, че те мързи да се усъвършенстваш! Никой друг освен теб не ти е виновен. С куфарчета мозък не можеш да си купиш. Доказателство - коментарът на "Ха ха".

А къде са имената на "другите момчета", които вероятно са разработили технологията. Мислиш ли че да използваш мозъците на другите хора и после да си напишеш твоето име се нарича почтен бизнес?

Браво!

Бравоооооо и адмирациииии!

А пък на мен Аватар въобще не ми хареса. Водопад от измишльотини граничащи с тези в детските филми. Такива преди много години ни заливаха, само, че бяха съветски, без да има компютри! Как са ги правили тогава нямам представа, НО ТАКИВА ЕФЕКТИ ГИ ИМАШЕ!!!

я дай линк към "съветски 3Д филм" че да се посмеем и стоплим в тази люта зима

и двамата се изказвате не подготвени. поогледайте се в титрите на повечето нови филми, може да се задавите.. в Америка все по-малко американци се занимават с реална работа във филмите. не говорим за нагласените заради квотата черни и жълти звезди.

Евалла, момчета, само така! Гордеем се с вас!

Браво "Chaos Group"! Инженери, ръководство, маркетинг. Браво на всички, гордеем се с вашият труд!

Много хубава новина. Браво!

..браво...и..от İстанбул..!!...едва ли знаете...че в много турски серiaли де се..излıчват в бг...има много и бıлгари в самата ''кухня''...при ефектите...и са много уваjвани..тıрсени...почитани..!! ..за таланта няма..етнос..!!

Благодаря ти за информацията. :)

Български турци или българи имаш предвид?

Какакво значение има, бре?

Пожелавам на България и целия бивш соц лагер (защото имаме общо съдба и настояще) да създаде поне такива условия за наука и развитие, които правят възможни подобни постижения. Защото това е най-големия успех на САЩ и западна Европа - събирането на мозъци от цял свят и осигуряване на най-добри условия за тяхната работа. Нима е толкова трудно и скъпо? Важна е тенденцията и отношението. Добрите неща се трупат.

няяя майтап снимката му като рендирана с вирей ми седи :))) .......................толкова се потопил и мисли за вирей та чак и на вид вече е като рендиран

Не е рендериран, така си изглежда, стегнат, спретнат, скромен и ... милионер! При това ерген!

Браво на нашите инженери! Но определено не им е било леко. По повод на тази новина се сещам за няколко примера колко е трудно да си инженер в България. Например - Първите електронни табла по спирките на градски транспорт в София са правени от български инженери, някъде през 90-те години и залежава по складовете над 10 години, преди да ги монтират. Обаче - Видяха че системата работи и хората я одобряват и хоп се закупи нова система, която се оказа неточна. Но аз лично не мога да проумея защо се търси фирма отвън, вместо да се дадат тези пари на българската фирма да направи следваща версия на продукта си, който очевидно е успешен. Явно заради далаверата. И вместо незабавно да има осъдени и вкарани в затвора за злоупотреба със служебно положение, всичко е точно в тази държава. Следващо по ред за прокуратурата е действието довело до махането на броячите по светофарите в София. А те бяха махнати, защото незнайно кой решил да замени цялата светофарна уредба с нова - по-умна. Само че се оказа че тези "умни" светофари, не само са несъмвестими с брочяите (пак българска разработка), но и че правят задръстванията по-големи. Да не говорим, че заради тези нови светофари преправиха цялата светофарна ситема, така че на кръстовище с 3 платна, вместо над всяко платно да има по 1 светофар, да има само 1. И пак всичко е точно. А да припомням ли за системата за електронно таксуване, която още само работи в електротранспорта, защото пак се направи далавера. По изнесена информация по телевизията се оказа че една валидаторна машинка струвала 3000лв. за 3000лв знаете ли каква техника можеше да се сложи?

Как да кажа - когато трябва да се усвоят едни пари от правилните хора, на заден план остават България, икономическо развитие, целесъобразност, рационалност и т.н.

Браво! Много се зарадвах като прочетох новината. От личен опит знам колко е трудно да си специалист в България и да пробиеш. Просто, защото самата среда те спира. Така е профилирана, че е много по-лесно чуждененц да дойде, да използва трудът на специалистите ни и да го препродава, отколкото български специалист директно да пробие. Да не говорим, че много по-лесно е да си мутра, отколкото да си инженер, например. Това е реалността. Така че огромни адмираци за тези хора! Иначе казват, че българите били завистливи, но като гледам мненията в последно време вървим в добра посока - вече не се възхвалява чалгата като най-великото постижение, а се възхваляват такива постижения на умни българи, като тези. Но за съжаление защо трябва да се стига до печелене на Оскар за да стане постижението новина?

И ний сме дали нещо на света...!!!!!! Това е то новото поколение българи - ДЕРЗАЙТЕ И НЕКА СВЕТА ЗНАЕ ЧЕ ИМА ТАКОВА ТАЛАНТЛИВО БЪЛГАРСКО ПЛЕМЕ...

Поздравления!!! Не ползвам Врей, но където и да съм работил на %95 от местата го използват. Повечето хора не знаят, че е Български даже.

Това показва, какви "професионалисти" работите на повечето места :)

Още малко от Youtube: V-Ray VFX & Game Cinematics Showreel 2013 V-Ray Architectural Demo Reel 2012 V-Ray Automotive Demo Reel 2010 V-Ray Film & Visual Effects Demo Reel 2011

Явно линковете не излизат. Просто вижте в Youtube тези неща: V-Ray Film & VFX Showreel 2014 V-Ray Automotive Showreel 2013 V-Ray Advertising Demo Reel 2012 V-Ray Showreel 2016 V-Ray Film & VFX Demo Reel 2012 Всички тези анимации са правени със софтуера на нашите момчета и момичета!

ДОСТАТЪЧНО Е ДА ИДЕШ В МОЛА И ПОНЕ 70% ОТ РЕКЛАМИТЕ СА РЕНДИРАНИ С ВИ-РЕЙ :))) ... ТИЯ ГОЛЕМИТЕ ПЛАКАТИ , СНИМКИ ПО ЛЪСКАВИ СПИСАНИЯ .. И Т.Н

Поздравления на Владимир и целия екип на Хаос Груп за заслуженото отличие! Хора като тях разбиват мита, че в България не може да се успее. С мрънкане не става, трябва малко мозък, хъс и здрава работа. Те не само са успели, но и създали най-известния софтуер за компютърна графика в света! V-Ray се ползва в киното, телевизията, архитектурата, автоиндустрията, медицината и т.н. Teзи анимации са правени със софтуера на нашите златни момчета и момичета: https://link https://link https://link https://link Пожелавам им здраве, успехи и да постигат още нови величини и отличия!

Браво!!!

Браво! Желая ви още успехи!

Изтича мат'риала. В територията остава предимно утайката :(

Ви рея нали не те лекува, храни и учи децата ти, айде не драматизирай, това не ти е 3д филм

Както е видно от новината, "мат'риал" още има (Хаос Груп е фирма базирана в София) и ни слави по света!

Конграчулейшънс за момчето! Евальас! :)))

как ли се гордият сега майка му и баща му и жена му и децата му и баба му и дядо му и всичките им роднини ...хвала на тези умни българи нека да имаме повече от тях и да се пише за тях и президента да ги награди с ордени Стара Планина и Кирил и Методи първа степен

мръсен комунист тейтър мръсен долен боклук защо слагаш минуси на това писание бе идиот

Защото е зъл, прост и бездуховен, затова пише минуси

Браво! Нека да има повече такива новини през новата година!

За хората, които се занимават с 3D визуализации, инженерите от "Хаос груп" са Tехно-Гурута!

Сравнете физиономията на този човек с тези на нашите "звезди" (Ненчо Барабанов, Евгенииййй Минджев, Димитър Смачков, Васил Василев-ПуЕка и т.н.) и ще ви стане ясно, защо в БГ нищо не върви!

Това че си чувал за Евгени Минчев а не за Владо Койлазов, говори не толкова за обществото, колкото за теб персонално.

Тц (Евгениииййй), грешно интерпретираш! Това че сме чували за всичи споменати оръфляци, означава едно - медиите ни заливат с техните имена ежеминутно! Колкото и да не четеш бг сайтове и гледаш бг тв, поне веднъж ще си ги чул и видял, и ще си направил извод за вътрешния им мир по лицеизраза им! А относно награденото момче, да, не съм го чувал, защото не работя в IT сектора и следователно не ползвам продукта му, но това не ми пречи да видя, че става въпрос за умен и очевидно способен човек!

Да, на физиономията ясно му личи че не той е измислил технологията, а някой негов работник, на който никога няма да му разберем името.

Не го познаваш, не си работил с него, не е уместно да имаш мнение. the Vlado има фен клуб поне от 10 години и няма личен живот, а няма личен живот, защото няма време от работа. И още нещо - не искаш да си на негово място.

Поздравление!

Това си е първият български Нобел!

VRay отдавна е повод за гордост. Не само нещо българско, но и нещо което се прави у нас. Високо признание, което момчетата и момичетата от тази фирма заслужават.