Счита се, че с този мащабен и скъп проект компанията цели да привлече повече клиенти към платената си стрийминг и шопинг услуга "Амазон Прайм", съобщава БТА.

От "Амазон" не разкриват колко струва придобиването на глобалните телевизионни права за "Властелинът на пръстените". Според сайта Дедлайн компанията е платила внушителната сума от 200 милиона долара.

След сключването на сделката "Амазон" планира да създаде телевизионна поредица с много сезони. Ситуиран в Средната земя и включващ емблематични персонажи от култовата сага на Толкин, сериалът ще отведе зрителите на непознати приключения, предшестващи събитията в първия роман "Задругата на пръстена" от прочутата трилогия.

Сделката не изключва и възможността за създаването и на друга поредица, вдъхновена от творбата "Властелинът на пръстените", очаровала поколения фенове.
Написването на сценария, снимките и постпродукцията ще добавят между 100 милиона и 150 милиона долара на сезон към вече астрономическия бюджет на този проект, според сайта Дедлайн, цитиран от Франс прес.

Компанията не разкрива кога поредицата, замислена и като сериозен конкурент за зрителски интерес и претендент да се превърне в глобален хит като поредицата "Игра на тронове" на телевизия HBO, ще стартира по "Амазон Прайм".

Творбата "Властелинът на пръстените" беше избрана през 1999 г. за предпочитана книга на хилядолетието от клиентите на "Амазон", а през 2003 г. беше обявена за най-любимия роман на всички времена след допитване на Би Би Си, припомня Франс прес.

Филмовата адаптация на култовата трилогия "Властелинът на пръстените", режисирана от Питър Джаксън и с участието на звезди като Илайджа Ууд, Виго Мортенсен, Иън Маккелън, Лив Тайлър и Орландо Блум, реализира близо 3 милиарда долара в международния бокс-офис и спечели 17 награди "Оскар", припомнят агенциите.