Песента на Луис Фонси и Деди Янки - Despacito, която стана най-гледаното видео в YouTube, бе изтрита от хакери, наред с други хитове от платформата Vevo. Видеото вече е възстановено.

Despacito достигна 5 милиарда гледания едва преди дни. Музика на звезди като Шакира, Дрейк и Тейлър Суифт също бе засегната от хакерите.

Ето го гаджето на Луис Фонси >>

Наричайки себе си Prosox и Kuroi'sh, заподозрените хакери са написали "Свободна Палестина" под видеоклиповете, съобщават от "Оф нюз". Засега, когато потребителите опитат да пуснат видеото, системата съобщава, че не е налице.

Някои от клиповете не са свалени, но имената им са променени, така че да съдържат имената на хакерите. Профилът в Twitter ProsoxW3b - за който се твърди, че принадлежи на един от хакерите, публикува: "Това е просто за забавление".

Случаят не е първа кибератака срещу най-голямата платформа за споделяне на видеоклипове. През май миналата година хакери публикуваха видео, което дава ръководства стъпка по стъпка за това как се създават вируси. Те обаче бяха изтрити бързо.

Няколко часа след хакерската атака видеоклипът бе възстановен в канала си заедно със събраните над 5 милиарда гледания.