"С типичното гостоприемство приготвили апетитно меню. Заклали агне сукалче, забъркали супа с дреболии, лук и много подправки. Изпекли агнето по специална рецепта, увито в шума и ароматни билки. Седнало софийското семейство на софрата и докато родителите опитвали да благодарят за щедрото посрещане, двете момиченца, тогава на 5 и 12 години, цупели устни. Седели на масата 4 часа и въобще не посегнали към чиниите си. Така и не опитали от гозбите. А като си тръгнали, още на първия ъгъл синхронно скочили върху баща си с думите"Татко, татко, купи ни хот-дог". Той беше бесен. Историята въобще не е смешна. Нито единствена. В един или друг вариант всеки е участвал в този сценарий.  Спомням си го всеки път, когато мина покрай училището до нас и се загледам в учениците. Не вярвам на статистиката, особено на българската. Ама действително всяко 4-то дете е пълничко или доста дебело. И държи в ръка пица, дюнер, хот-дог.

Дори да не ги е купило от училищния бюфет, има време да отскочи до най-близкото място за бързо хранене. Затова съм скептична, че може с наредба да променим храненето в училище. Все пак тя е добре дошла, защото е добре мазните и сладки изкушения поне ще се отдалечат от училището. Вместо тях дано има повече мляко, плодове или сандвичи с черен хляб и месо или риба. Затлъстяването започва все по-рано, засяга все повече деца и това се очертава като тенденция в цял свят. 22 милиона са децата с наднормено тегло в Европа, като всяка година броят им се увеличава с милион и двеста хиляди.

Българските деца са на 6-о място по затлъстяване и наднормено тегло в света. Водят американците, а ние сме в челото на Европейския съюз.  Статистиката сочи, че всеки трети първокласник е с наднормено тегло, а в различните възрастови групи процентът е между 17-22. Прогнозите за 2010 г. сочат, че този процент ще стане 38. Само за последните 10 години броят на малчугани с наднормено тегло се е увеличил 2 пъти. Науката върви напред и даде отговор на наследствените причини за затлъстяването, откри "виновните" гени, изолира хормоните, които палят ненаситното чувство за глад.

Като се започне от 1947 г., когато френският лекар д-р Филипс описва първия механизъм на затлъстяване и го определя като "синдром на тези, които се хранят рядко", и се стигне до днес, когато почти всичко за това заболяване вече е известно. Какво го причинява, в коя възраст е най-опасно да се натрупат излишни килограми, кои деца са с по-висок риск и как той може да се намали. Знае се и колко тежки са последици от наднорменото тегло в бъдеще.

Стартът е от утробата. Оттук нататък се трупа както диаметърът на снежната топка - дебело бебе, пълничко дете, дебел ученик и възрастен с наднормено тегло. Всеки етап влачи след себе си куп болести.  Нарушената обмяна на веществата вдига риска от захарна болест. При децата със затлъстяване диабетът е 4 пъти по-чест, а рискът от високо кръвно се увеличава в пъти.

Добрата новина е, че до тези последици може да не се стигне. Защото на всеки етап има решение. Най-добре е да не се налага да водим борба с килограмите. Просто да не допуснем детето да ги натрупа" - завършва журналистката.