Целулозата подпомага изчистването на мазнините от червата. Щом те се изхвърлят, рискът от отлагане на атеросклеротични плаки в артериите намалява. Известно е, че натрупването им стеснява кръвоносните съдове, създава по-голямо налягане и кръвното се качва.

Фибрите от пресните плодове и зеленчуци активизират перисталтиката и червата. Организмът се чисти по естествен начин.

От друга страна целулозата пълни стомаха и намалява апетита. Човек не се тъпче с по-калорични храни и не пълнее излишно, обясняват специалисти по хранене.

Нежелани в менюто на подрастващите са и многото животински мазнини. Те трябва да са една трета от общото количество. Една филийка краве масло е разрешена, но е по-добре е те да се заменят с растителни мазнини.

Децата рядко изпитват жажда и най-често я задоволяват с подсладени газирани напитки. "Минералната вода е необходима за детето. То трябва да пие достатъчно, но да не прекалява. Необходимото количество се определя в зависимост от теглото. Нормата е по 100 милилитра вода на килограм. Но да не надхвърля 2 литра на ден.

"Децата приемат едва 35% от необходимото за съответната възраст количество калций. Липсват им фолиева киселина и витамин Д, които могат да се осигурят с достатъчно пресни плодове и зеленчуци", съобщи националният консултант по детско хранене проф. Стефка Петрова, цитирайки проучвания на Института по педиатрия.

Достатъчна е малка промяна в начина на хранене и кръвното налягане може да се нормализира, без да се стига до хипертония, напомня д-р Петрова.