Според някои учени по-доброто биологично сходство осигурява по-добър секс, по-малко изневери, по-трайна любов и дори по-здрави деца.

ДНК анализът за биологична съвместимост между партньорите струва 99 щатски долара. Засега тестовете се предлагат предимно от интернет компании. Една от тях, базирана в Швейцария, работи с фирми и сайтове за запознанства. Тя вече е направила тестове на повече от 1000 клиенти. Много от тях са двойки, които си поръчали изследванията от любопитство.

Идеята на изследването е, че хората се привличат, когато гените от имунните им системи са различни. Гените HLA, които са отговорни за разпознаването и маркирането на чужди клетки като вируси, определят и ароматния отпечатък на тялото. За повечето хора привлекателна е миризмата на партньори с гени HLA, различни от техните собствени.

Рейчъл Херз, която преподава обоняние и човешко поведение в университета Браун, е убедена, че за привличането миризмата е много по-важна от всички останали физически фактори - дори от това как изглежда партньорът.

Други учени обаче определят тази теория като нелепа, защото привличането е твърде сложно, за да се определя само от няколко гена, пише Труд.