Той свързва древното суеверие с факта, че хората не са имали добра представа за това как се разлагат труповете.

Борини е разкопал масов гроб на жертви на чумната епидемия, развихрила се във Венеция през ХVI век. През март 2009 г. той открил в него женски череп. В устата била натикана тухла.

Според Борини, това е бил един от традиционните ритуали, към които са прибягвали хората в Европа през Средновековието, за да се предпазят от вампири.

Борини е извършил комплексно изследване, за да отговори на въпроса защо именно тази венецианка от XVI век е била смятана за вампир. Той установил, че черепът принадлежи на жена на 60-70 години. А това е било завидна възраст за хората през XVI век, когато средната продължителност на живота е била около 40 години.

Експертът установил още, че жената се е хранила най-вече с хляб и плодове, с други думи е принадлежала към низшите слоеве на обществото.

Борини предполага, че венецианските гробари, разкопали за пореден път масовия гроб, за да положат в него нови трупове, са открили, че устата на жената е изцапана с кръв. Освен това по нея са се били залепили парчета от погребалния саван. Изглеждала така, сякаш го е гризала.

Решавайки че жената е станала вампир, венецианците са натикали в устата й тухла, като преди това са й изтръгнали кучешките зъби. Борини припомня, че кръвотечението от устата и носа на трупа има медицинско обяснение. При разлагането тя става по-течна и се стича под действието на силата на тежестта.

Ако главата на трупа е по-надолу от тялото, което става често при масови гробове, кръвта може да започне да изтича от носа и устата. Саванът може да се залепи за нея и да се създаде впечатлението, че трупът е оживял и е започнал да гризе савана и да пие човешка кръв.
ИЗБРАНО