Предишни проучвания са показали, че когато човек се чувства самотен, това може да се отрази върху здравословното му състояние и да причини проблеми като високо кръвно налягане и смущения в съня. За да проверят тази зависимост, авторите на настоящето проучване от университета на Аризона са изследвали 265 души на възраст между 18 и 85 години. Участниците трябвало да отговарят на въпроси за социалната подкрепа, която получават, за самотата, стреса, здравословните си навици и здравето си като цяло.

Анализирайки резултатите, специалистите са установили, че хората с по-малко близки приятели по-трудно се справят със стреса във всекидневието. Те освен това проявяват по-слаба загриженост за здравето си и също така страдат от смущения в съня.

Авторите на изследването обясняват, че възрастта не е решаващ фактор за това дали един човек се чувства самотен. Наличието на партньор също не е сигурен щит срещу самотата. Специалистите са открили, че от най-голямо значение са близките приятели и членове на семейството.
ИЗБРАНО