Затлъстяването може да съкрати до девет години от живота на един човек и повишава рисковете от развитието на здравословни проблеми, включително диабет, сърдечносъдови заболявания, импотентност, депресия и някои видове рак.

Експертите посочват, че се обръща голямо внимание върху идеалното тегло на детето при раждане и се пренебрегва здравето на майките. Изследването беше реализирано върху 2000 бременни жени и стартира от 1980 г.

Жените са били подложени на тестове отново след 21 години. Доктор Абдула Ал Мамун от университета в Куинсленд заяви, че това изследване е първото, което показва, че натрупаните килограми по време на бременността се запазват с годините и вредят на здравето на майката. Професор Филип Джеймс заяви, че през последните 40 години целият проблем с напълняването по време на бременността се е основавал на грижите за здравето на детето.

“В една клиника, която се лекуват проблеми, свързани със затлъстяването, 80% от пациентите са жени. Много години съм слушал от много от тези жени, че са имали проблеми, след като са напълнели по време на бременността“, заяви професорът.

Бременните жени бяха посъветвани да не увеличават притока на калории до последните три месеца на бременността, когато имат нужда от 200 калории допълнително. Това е еквивалентът на един малък сандвич, съобщават от БГНЕС.