Правилно подбраната цветова гама е способна да преобрази всяко едно помещение и да ни зареди с настроение и усещане за хармония. Оттенъците на портокаловия и оранжевия цвят ще ви стоплят и заредят с позитивна енергия, съчетанието на светло сиво и бяло ще придадат на вашата кухня благороден вид, а зелените тонове ще създадат усещането за лекота и въздушност на пространството.

Тъмните тонове зрително намаляват обема на помещението, а светлите го увеличават. Освен това някои цветове способстват за понижаването на апетита.

Много дизайнери на шега наричат кухнята “особено опасна зона”, тъй като върху нейните стени редовно попадат пръски вода и мазнини, а средната температура е по-висока в сравнение с останалата част от дома. Ако предпочитате тапети, избирайте тези видове, които се мият и не се увреждат от влагата.

Пространството около печката и мивката също трябва да е добре защитено. Плочките, пластмасата и редица други съвременни материали способстват за лесното поддържане на чистотата в това помещение – те са здрави и устойчиви към влагата и мръсотията.

Всичко в кухнята трябва да бъде удобно, красиво и практично. Подходящо решение са вградените мебели, с помощта на които вие ще можете ефективно да използвате наличното пространство. Размерът и формата на шкафовете трябва да бъдат съобразени с оглед на планировката на вашата кухня. Печката, мивката и мястото за готвене трябва да са в непосредствена близост – по този начин вие ще избегнете постоянното “тичане” от единия до другия край на стаята.

Най-уязвим компонент е повърхността на масата или бар плота, който може да бъде от икономичен изкуствен материал, покрит с ламинат, неръждавееща стомана или камък (естествен или изкуствен).