Този чувствен начин на общуване между хората е ключов момент в живота откакто съществува човечеството.

Привличането към противоположния пол е част от биологичната натура на човека. Отвъд чисто физическото привличане психолозите отчитат и вроден (от еволюцията) стремеж да бъде привлечен другия пол, защото това създава перспектива за репродукция.

През вековете човечеството се е променяло чрез “изкуството на флиртуването”.

Флиртът, както и повечето форми на комуникация, се подчинява на неписани обществени правила. Едно от тях е по заобиколен начин да се каже “Аз те харесвам, а ти мен?”. В същото време флиртуването носи предизвикателството на неизвестното (което още по-силно привлича).

И все пак, какви са правилата, създадени от обществото?

За флирта си има място и време – баровете, купоните, училището, офиса.

Подходящото “количество” флиртуване също се определя от времето и мястото.

Всеки има своя различен и уникален стил. Затова един и същ подход дава понякога положителни резултати, а в други случаи ще ви направи персона нон грата. Например на работното място флиртът трябва да е максимално близък до приятелското поведение – между флирта и навлизането в нечие лично пространство има съвсем тънка граница, особено в работна среда.

Човек може да флиртува по различни причини. За едни това е просто начин да се сближат с някого, да спечелят неговата симпатия без непременно зад това да стоят конкретни планове. Хората правят комплименти, разменят си усмивки и погледи, защото това е част от начина им да общуват, т.е. да се разбират помежду си.

Все пак погледът почти винаги е и първата стъпка във “флирта с цел”. Едни предпочитат “хвърления” поглед и кратка усмивка, други – втреченото взиране. И в двата случая това е “началото на играта”.

Оттук нататък всичко се определя от езикът на тялото. Може да получите сигнали със смесено значение, ако не сте достатъчно внимателни или не разчитате правилно знаците на отсрещната страна.

Жените обикновено се смеят по-различно от обичайното, отмятат коса, докосват за кратко ръката на мъжа, усмихват му се и го гледат право в очите. Мъжете най-често отговарят с отпусната стойка, директен поглед и накланяне към жената.

Кога сме тръгнали накриво?

Ако “обектът” отклонява погледа си и търси компанията на тези, с които е дошъл, това почти винаги е недвусмислен сигнал за липса на интерес.

Умението да се привлича другия пол си има своите “трябва” и “не трябва”:

• Не бива разговорът да започва с оригиналничене. Ясно е, че типичните първи реплики са тези за времето или просто комплимент. Ако не се чувствате уверени, че сте умели в този подход, най-добре пробвайте нещо лесно, което звучи приятелски – например “Здравей! Казвам се...”
• Не бъдете твърде настъпателни. Отбягвайте прекомерния физически контакт – разбиранията на всеки човек за лично пространство са доста различни
• Уверете се, че човекът срещу вас проявява интерес. Ако в рамките на 10 минути имате усещането, че разговорът е приключил, май на това място няма какво повече да правите
• Отбягвайте флирта със семейните и сериозно обвързаните – това неминуемо води до проблеми
• Не бъркайте приятелското отношение с флирта - някои хора са “по-отворени” и контактни по природа
• Отпуснете се. Ако изглеждате напрегнати и изнервени, това няма да помогне за разговора

Флиртуването е естествен инстинктивен процес. Той предполага да бъде приятен. С правилното съчетаване на самочувствие и умения за разговор, удоволствието ще е реално, стига да не подхождате в твърде много очаквания.