Състоянието на вечерната умора не трябва да се бърка с хроничната умора, която е заболяване, пишат от здраве.bg. Вие вероятно усещате умора след един изключително тежък и натоварен ден, а не сте в тежко състояние и потиснато настроение още от сутринта.

Каквито и да са конкретните причини за вашата умора, не трябва веднага да сядате на масата и да се храните - преди вечеря трябва да се отпуснете и успокоите. Самият процес на приемане на храната и храносмилането изисква много енергия.

Ето няколко съвета, които само за 20-25 минути ще ви донесат значително облекчение:

• След прибирането си у дома се заемете с краката си, които сигурно са се уморили. Болката в тях влияе особено зле на настроението. Бързо свалете обувките, хвърлете чорапите и повървете боси, или пъхнете краката в меките чехли.
• Ако нямате сили да си вземете душ, седнете удобно и вдигнете крака, опирайки ги в стената под максимално голям ъгъл. Подобна 5-минутна почивка ще предизвика раздвижване на кръвта и ще почувстване облекчение.
• Контрастният душ или вана подобряват кръвообращението на краката. Вземете два легена - с топла (40-45 градуса) и студена вода (не повече от 25-30 градуса). Поставете краката в съда с гореща вода за не повече от няколко секунди, а след това в студената. Повторете процедурата 3-4 пъти.
• Ако сте много силно уморени, вземете си цялостна вана. Във водата добавете морска сол, ароматизатори, билки.
Горещият душ премахва общата мускулна преумора. Ако след това сте решили да подремнете, не прибягвайте до контрастния душ. Ако се стремите да премахнете само натрупалата се умора и да си възвърнете работоспособността, водата трябва да бъде хладка.
• Посветете една минута на отпускането на мускулите на лицето си. Наложете върху него (и върху шията) маска (дори настърганата краставица или суровия картоф ще свършат работа), а след това го покрийте с гореща кърпа.
• Физическите упражнения за кръста също ще ви бъдат от голяма полза. Седнете на края на стола, опънете краката напред. Вдигнете ръцете, дланите паралелно на тавана под прав ъгъл с линията на ръцете. При вдишване се изправяйте нагоре, при издишване се навеждайте с цялото тяло към пръстите на краката, опитвайки се да достигнете коленете с глава.
• Изпийте чаша прясно изцеден сок, билков чай, или изяжте някакъв плод. Препоръчителна е употребата на чаша зелен чай, който е отлично тонизиращо средство и лек срещу потиснатото състояние. Ако сте склонни към хипотония (ниско кръвно налягане), можете да си позволите чаша черен чай, но не твърде силен. В него добавете лимон и 1 ч.л. коняк.