У нас пчелните продукти са много и разнообразни. Вероятно рядко сте чували за мед от лавандула или кориандър, но те по нищо не отстъпват на липовия. Малко известен пчелен продукт е пергата. По една чаена лъжичка сутрин ни дава всички необходими микроелементи.

„Всъщност това е пчелният прашец, който пчеличките, когато съберат и вкарат в кошера, го натъпкват с крачета в килийките и изплюват от жлезите си ензими. Пергата е полезна при автоимунни заболявания, анемия, сърдечни проблеми, простата, чернодробни проблеми”, обяснява Елица Матева, пчелар от Разградско.

Пчелният прашец е естествен мултивитамин. Стимулира ума, мускулите и защитните сили. Той се консумира най-добре с кисело мляко - една лъжичка на кофичка, казва производител от Видинско.

Малко хора знаят, че прашецът и пчелното млечице са дори по-полезни от меда. Забавят стареенето на клетките, стимулират деленето на клетките - храната на боговете, според пчелари.

Прополисов спрей се ползва при хрема и бронхит, емулсия - за пърхут и косопад, а мехлем - за рани и изгаряния.

И една природна виагра за мъжете:
„За мъжката сила има една страхотна комбинация, която се прави от 100 грама прашец, една ампула млечице и магарешки бодил, това всичко се смесва и сутрин на гладно по 1 супена лъжица, за нас мъжете може и вечерно време", каза Георги Гочев, пчелар от Поморие.

Оказва се, че дори пчелната отрова е полезна - като обезболяващо средство е 80 пъти по-мощна от опиума, съобщават от bTV.