Константин Башиков има богата концертна дейност и е носител на "Diplome Superieur" в школа "Канторум" в Париж. Талантливото българче е прецедент в историята на престижното висше музикално учебно заведение, защото само на 13 години успява да покрие това ниво.

Казват, че животът е като клавишите на пианото. Белите са щастието, а черните - тъгата. А за да чуем истинската музика на живота, трябва да докосваме и двете. Именно такава е историята на 15-годишния Константин Башиков. Светлина и мрак, които често се пресичат по трънливия път към успеха. На съвсем крехка възраст генетичен синдром уврежда зрението на Константин, а надеждата на семейството му, че някой ден ще има лек, остава жива и до днес.

"За мен е гордост това, което той е постигнал за почти 10 години, които свири и всичките усилия оценявам, че си заслужават", споделя майката на Константин - Димитрина Влахова.

"Нали знаете - като загубиш едно от сетивата си, другите го компенсират. По същия начин е и с мен", допълва Константин.

Константин усеща музиката с цялото си сърце, а талантът му започва да покорява нови и нови върхове. Той наследява голямата си любов към пианото от своята майка, а любимите му композитори са Бах и Бетовен. Бъдещият виртуоз започва да учи пиано още на 6-годишна възраст, а само на 11 години прави своя дебют като солист със Симфониета "София" с диригент Свилен Симеонов.

Константин Башиков

Снимка: Wness TV

Константин Башиков е ученик на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София в класа по пиано на Александър Ботушаров. Момчето е лауреат на множество национални и международни конкурси у нас и в чужбина, а отличията му идват от места като Франция, Германия, Италия, Сърбия, Япония, Русия и Македония.

Защо пандемията преобръща живота на цялото семейство и как Константин е вдъхновение за по-малкия си брат Никола? Историята на Константин Башиков, четящият ноти със сърцето си, гледайте в "Изгряващи звезди" в събота, 7 октомври, от 21:00 часа по WNESS TV.

Първа награда Звукът на времето 2019 г.

Снимка: Wness TV

 

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО